Ostani doma
Novosti / Svijet

Neobična inicijativa

Poljska ambasada u Češkoj traži objašnjenja oko 'pobačajnog turizma': Omogućuje poljskim građanima da krše zakon

Poljska ambasada u Češkoj traži objašnjenja oko 'pobačajnog turizma': Omogućuje poljskim građanima da krše zakon
AP

Češka je jedna od zemalja u koju odlaze Poljakinje koje žele izvršiti pobačaj, a to ne mogu učiniti legalno u svojoj zemlji.

U vrlo neobičnom diplomatskom potezu, poljska je ambasada u Pragu izrazila zabrinutost češkom ministarstvu zdravstva zbog predloženog zakona koji će regulirati uvjete pod kojima strankinje mogu obaviti abortus u Češkoj, objavili su u nedjelju mediji.

Češka je jedna od zemalja u koju odlaze Poljakinje koje žele izvršiti pobačaj, a to ne mogu učiniti legalno u svojoj zemlji nakon što je Poljska prošle godine dodatno zaoštrila zakon koji je sada jedan od najrestriktivnijih u EU.

Vezana vijest

Emmanuel Macron

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek rekao je za stranicu Onet.pl u nedjelju da njegova ambasada u Pragu ima pravo reagirati jer je zabrinuta da bi se novi zakon mogao "uvelike ticati poljskih građana".

On bi mogao legalizirati tzv. 'pobačajni turizam' i omogućiti poljskim građanima da krše zakon svoje vlastite zemlje.

Češki dužnosnici koje navodi stranica Respekt.cz rekli su da pismo koje je uputila poljska ambasada možda prelazi granicu, ali ne smatra se diplomatskim incidentom. Naglašavaju da je legalno omogućiti prekid neželjene trudnoće bilo kojoj građanki EU-a.

Poljska diplomatska inicijativa, kako piše Respect.cz, ima malo izgleda za uspjeh.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!