Ostani doma
Novosti / Svijet

kroz par dana

Dijelovi kineske rakete od 21 tone nekontrolirano će padati na Zemlju - mogu pogoditi i naseljena područja

Dijelovi kineske rakete od 21 tone nekontrolirano će padati na Zemlju - mogu pogoditi i naseljena područja
AP Images

Da bi vas pogodio ostatak rakete, šanse su jedan naprama nekoliko bilijuna, no opet, nikad se ne zna

Dijelovi kineske rakete, lansirane prošlog četvrtka, nekontrolirano lete oko našeg planeta, a očekuje se da će mnogi pasti i na Zemlju narednih dana, no ne zna se gdje i kada. Problem je što bi neki mogli pogoditi i na naseljena područja.  

Najveća kineska raketa "Dugi marš 5B" lansirana je iz svemirskog centra Wenchang na otoku Hainanu, a modul svemirske stanice kojeg je nosila nalazi se u orbiti odvojivši se od jezgre rekete koja ima oko 21 tonu. No, umjesto da jezgra padne na unaprijed određeno mjesto u oceanu, kao što je uobičajeno za odbačene rakete, ona je počela nekontrolirano kružiti oko Zemlje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručnjaci upozoravaju kako bi njezini ostaci mogli pasti i na naseljeno područje za nekoliko dana ili najviše tjedan iako su ipak najveći izgledi da padne u oceane koji pokrivaju 70 posto planeta. Većina krohtina rakete izgori u atmosferi, ali ipak ne sve, prenosi Space.com.

Astronom Jonathan McDowell rekao je za SpaceNews da putanja rakete na kojoj se ona može srušiti pokriva područje koje se proteže sjeverno od New Yorka, preko Madrida, Pekinga te sve do južnog dijela Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu.

Iako će većina 30-metarske rakete izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, njezini ostaci mogli bi pasti na navedenoj putanji, gdje je dosta naseljenog područja.

Ipak, da bi nekog pojedinca pogodile krhotine svemirske rakete izuzetno su mali, procjenjuje se da su šanse jedan naprama nekoliko bilijuna.

„Prema današnjim standardima neprihvatljivo je da ostaci rakete nekontrolirano uđu u Zemljinu orbitu. Od 1990. ništa teže od 10 tona nije ostavljeno u svemiru da bi bez kontrole padalo na Zemlju“, smatra Jonathan McDowell, astronom.  

Kina planira izgraditi novu svemirsku stanicu, a za to joj je potrebno još 10 lansiranja do kraja 2022. godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!