Ostani doma
Novosti / Svijet

pohlepna važnija od dobrobiti

Velika afera: Prali korištene štapiće za bris na koronu i ponovno ih koristili na ljudima. Sve kako bi zaradili za izgradnju raskošne kuće

Velika afera: Prali korištene štapiće za bris na koronu i ponovno ih koristili na ljudima. Sve kako bi zaradili za izgradnju raskošne kuće
Shutterstock

Čak 9.000 putnika u zračnoj luci u Medanu navodno je testirano korištenim štapićem za bris

Nekoliko zaposlenika farmaceutske tvrtke uhićeno je u Indoneziji zbog navodnog pranja i preprodaje rabljenih setova za testiranje brisa nosa na koronavirus. Čak 9.000 putnika u zračnoj luci u Medanu navodno je testirano korištenim štapićem za bris, rekla je policija. Državna tvrtka Kimia Farma sada se navodno suočava s potencijalnom tužbom pokrenutom u ime putnika.

Testiranje je postalo rutina u mnogim zemljama pogođenim globalnom pandemijom. Policija je rekla da vjeruje da je ova prijevara trajala od prošlog prosinca u zračnoj luci Kualanamu u Medanu, ali još nije potvrđeno kako su je otkrili, piše BBC.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Putnici moraju na negativan test ako žele letjeti, a ta zračna luka nudila je mogućnost vađenja briseva na licu mjesta, a aerodromski djelatnici koristili su setove za brzo testiranje antigena koje je isporučila Kimia Farma.

Prošli tjedan policija je uhitila pet zaposlenika te tvrtke, uključujući menadžera zražne luke Medan. Osumnjičenici su optuženi za kršenje zdravstvenih zakona pte za ugrožavanje zdralvje ljudi pranjem štapića i ponovnim pakiranjem na prodaju.

Lokalni mediji izvještavaju da su vlasti prikupile izvještaje 23 svjedoka i istražuju je li zarada od prevare, koja se procjenjuje na oko 1,8 milijardi rupija (što je oko 124.800 dolara)  iskorištena za financiranje izgradnje raskošne kuće jednog od osumnjičenih. Kimia Farma, sa sjedištem u glavnom gradu Jakarti, od tada je otpustila osoblje koje je bilo uključeno u prevaru i obećala pooštriti unutarnju kontrolu.

Vezana vijest

Novi test za koronavirus

Ovog tjedna, dvojica odvjetnika koji su posljednjih mjeseci često letjela zračnom lukom Kualanamu, rekli su da planiraju tužiti Kimia Farmu. U kolektivnoj tužbi nadaju se dobiti milijardu rupija za svakog putnika na kojeg je ova prevara utjecala. 

Vezana vijest

Novi test za koronavirus

Ranije ovog tjedna indonezijske vlasti rekle su da su identificirale dva slučaja novog soja korone u Indiji.  Indonezija je trenutačno zahvaćena velikih valom korone te je ukupno 1,7 milijuna pozitivnih slučajeva i više od 46 000 smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!