Ostani doma
Novosti / Svijet

Urlaub iz perspektive Nijemca

Sezona stiže, Nijemci nisu optimistični: 'Hrvatskoj je turizam važan, ali stanje s koronom tamo je i dalje kritično'

Sezona stiže, Nijemci nisu optimistični: 'Hrvatskoj je turizam važan, ali stanje s koronom tamo je i dalje kritično'
Duško Jaramaz/Pixsell

Minhenski Merkur objavio je nove informacije o "putovanju u Hrvatsku unatoč koroni"

"Turizam je po ekonomiju Hrvatske jako važan, jer čini oko 20 posto njenog BDP-a. Nikakvo čudo što vlada želi što je brže moguće dovesti goste nazad u zemlju. U tome bi trebala pomoći i inicijativa 'Stay safe in Croatia'", objavio je list Merkur na svojim stranicama u članku u kojem jedna od urednica donosi najnovije informacije o mogućnostima putovanja u Hrvatsku.

Merkur u nastavku opisuje na koje se sve načine tom inicijativom turistima namjerava izaći ususret, pa navodi i besplatne brze koronatestove. Ali, slijedi obrat u tonu članka:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Trenutno je stanje s koronom u Hrvatskoj još uvijek kritično. Zbog visokih brojki novozaraženih Institut Robert Koch ovu zemlju vodi kao zemlju visoke incidencije. Ministarstvo vanjskih poslova (Njemačke) savjetuje da se, osim u slučaju nužde, u tu zemlju turistički ne putuje."

Institut Robert Koch je Hrvatsku u cijelosti stavio na svoju "crvenu listu", listu zemalja s visokom incidencijom covida, još 1. travnja, s tim što je odluka na snagu stupila s 3. travnja.

Mnogi Nijemci kažu da "urlaub" ovisi o njihovom cijepljenju

Ovakav status Hrvatske znači da svi koji iz Hrvatske dolaze u Njemačku, u roku od 48 sati moraju predočiti negativni test na koronavirus i u karanteni biti deset dana nakon povratka. Karantenu prekida novi negativni test.

Prije dva tjedna konzultantska tvrtka PwC objavila je istraživanje među građanima Njemačke po kojem 31 posto ispitanih u toj zemlji još uvijek nije sigurno hoće li ove godine putovati na ljetovanje u inozemstvo.

28 posto ih je odgovorilo da to sigurno neće, 27 posto pak da sigurno hoće, samo što još nisu rezervirali smještaj, a 15 posto ih je smještaj već rezerviralo.

Vezana vijest

Opatija

Cijepljenje je kao preduvjet za odlazak na put naveo vrlo veliki udio Nijemaca, oko trećine.

Još početkom ožujka direktor koncerna TUI za Njemačku Marek Andryszak izjavio je u intervjuu objavljenom u T-online da nije siguran u otvaranje koje bi omogućilo turistička putovanja za Uskrs, ali da za ljeto nema nikakvih sumnji. Jedan od sigurnih ciljeva će biti, kazao je, Hrvatska.

Ključna riječ "Roberta Kocha"

"Južna Europa još uvijek je dobra opcija za putnike automobilima, mislim na Austriju i Italiju. Isto tako, Hrvatska će biti sigurno ljetno odredište", kazao je tada, ali je o svemu tome govorio isključivo u kontekstu epidemiološkog statusa pojedinih turističkih zemalja pri Institutu Robert Koch.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!