Ostani doma
Novosti / Svijet

jasan stav

Gradnja Pelješkog mosta kao trn u oku Europske komisije: Navodno se uvodi zakon protiv kineskih tvrtki

Gradnja Pelješkog mosta kao trn u oku Europske komisije: Navodno se uvodi zakon protiv kineskih tvrtki
Grgo Jelavic/PIXSELL

Kineska preuzimanja poslova europskih tvrtki su kontroverzna u Njemačkoj

Već je predstavljen zakonodavni projekt Europske komisije čija je primarna svrha mogućnost zabrane državnim subvencioniranim tvrtkama iz trećih zemalja preuzimanja tvrtki iz EU. Isto tako, iz natječaja za javne ugovore bi trebale biti isključene i tvrtke podržane državnim novcem, piše njemački list Süddeutsche Zeitung.

Prema Europskoj komisiji, tim prijedlozima bi europske tvrtke trebali zaštititi od nepoštene konkurencije iz Kine. Upravo tada u centar pozornosti je došao i jedan od najvećih domaćih projekata - gradnja Pelješkog mosta koji novcem povučenim iz EU fondova grade kineske tvrtke.

Kineska konkurencija u Europi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kineska preuzimanja poslova europskih tvrtki su kontroverzna u Njemačkoj. Jedan od takvih primjera su mnogobrojne kritike zbog nekoliko milijardi teškog preuzimanja jedne od vodećih proizvođača robotike čiji je kupac je bila kineska tvrtka Midea.

S druge strane, kineskoj tvrtki je dodijeljen ugovor za izgradnju Pelješkog mosta što je također portaknulo rasprave. Europsku komisiju najviše zabrinjava činjenica da velike europske tvrtke propuštaju natječaj zbog nelojalne konkurencije.

Objava državnih subvencija tvrtkama

Ono što Europska komisija predlaže je da prije velikog preuzimanja u budućnosti strane tvrtke moraju otkriti jesu li zadnjih godina primile državne subvencije veće od 50 milijuna eura. Ako je promet tvrtke veći od 500 milijuna eura, onda bi se odnosilo na sva preuzimanja tvrtki.

Nadolazećih mjeseci će se raspravljati o spomenutom zakonu kada će se odlučiti o njegovom usvajanju.

Pogledajte spektakularne fotografije: Pelješki most nakon godinu dana 'izronio' iz mora!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!