Ostani doma
Novosti / Svijet

NATO na Kosovu

'Hrvatska povećava broj svojih vojnika u KFOR-u na Kosovu kako bi ponizila Srbiju', optužuje Vučić

'Hrvatska povećava broj svojih vojnika u KFOR-u na Kosovu kako bi ponizila Srbiju', optužuje Vučić
RTL

Predsjednik Srbije kazao je u petak da njegova zemlja želi imati dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, ali…

Postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštivanja prema Srbiji već pokušaj da je ponizi, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Reagirajući u povodu izjava hrvatskog šefa diplomacije da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR-a, jer je to službenom Zagrebu važno zbog očuvanja mira u regiji i polemike pokrenute izjavom srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, Vučić je ustvrdio da je Hrvatska mogla odbiti KFOR, te da je takva odluka donesena da bi se "dodatno ponizilo Srbiju".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je ranije danas oštre izjave Beograda o povećanom angažmanu vojnika RH na Kosovu nazvalo "histeričnim spekulacijama" kako bi se skrenula pozornost s odluke grada Subotice o uvođenju bunjevačkog govora kao službenog jezika, za koji drži da je pokušaj razbijanja hrvatskog nacionalnog korpusa u Srbiji.

Ministar optužuje "braću po oružju"

Vulin je Hrvatsku i Kosovo nazvao "braćom po oružju" i dodao da bi Gordan Grlić Radman volio da može rasporediti "okupacijske snage na prostoru Srbije", ali da će mu za to trebati "mnogo više od onog što s (premijernom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti".

U današnjem priopćenju MVEP je istaknuo da je ministar Gordan Grlić Radman u sklopu službenog posjeta Kosovu posjetio 34. hrvatski kontingent u misiji KFOR-a, odbacivši Vulinove izjave kao "histerične spekulacije Srbije" koje su "usmjerene protiv Hrvatske" i "aludiraju na drugačije vojne i slične aktivnosti", što MVEP smatra "krajnje smiješnima i apsurdnima".

Vezana vijest

Zoran Milanović

"Mogli su odbiti KFOR, ali su s namjerom donijeli takvu odluku kako bi dodatno unizili Srbiju. Primili smo poruku i razumjeli", rekao je Vučić novinarima tijekom posjeta Obrenovcu.

On je Srbima na Kosovu poručio "da se ne brinu" i najavio da će za koji dan u Bruxellesu razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, istaknuvši opredjeljenje Srbije da izbjegne sukobe i sačuva mir. Vučić je kazao da svima "koji misle da će biti novih Oluja, novih pogroma i protjerivanja življa", poručuje i jamči da se "to neće dogoditi".

Prikriti uvođenje bunjevačkog jezika?

Zrinjevac je, reagirajući na prethodne oštre Vulinove poruke u povodu izjava Grlić Radmana na Kosovu, ocijenio da se time pokušava skrenuti pozornost s jedne ozbiljnije teme - usvajanja odluke o izmjeni Statuta grada Subotice i uvođenju četvrtog, tzv. bunjevačkog jezika, u službenu uporabu.

U priopćenju MVEP-a navodi se da "cijela inicijativa s tzv. bunjevačkim jezikom ima političku pozadinu", čiji je cilj "razbijanje hrvatskog nacionalnog korpusa u Republici Srbiji, što je nastavak politike koja je već dugo na djelu".

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!