Ostani doma
Novosti / Svijet

Votka 'Atomik'

Prve boce votke iz Černobila od 1986. proizvodi tvrtka grupe znanstvenika, ali sad su ih počele gnjaviti vlasti Ukrajine

Prve boce votke iz Černobila od 1986. proizvodi tvrtka grupe znanstvenika, ali sad su ih počele gnjaviti vlasti Ukrajine
YouTube/BBC/screenshot

Biste li, da vam netko ponudi, pili votku iz zabranjene radioaktivne zone oko Černobila?

Stanovnicima mjesta oko nuklearne elektrane, neslavne po nuklearnoj katastrofi iz 1986., poljoprivreda nije dopuštena, ali bi proizvodnja votke to uskoro mogla promijeniti. Tako je počinjala BBC-eva priča o votki "Atomik".

Jim Smith, profesor sa Sveučilišta Portsmouth koji je krenuo u biznis osnivanjem destilerije u ekskluzivnoj zoni ozloglašene nuklearke, tada je govorio:
"Ova votka nije ništa radioaktivnija od bilo koje u svijetu."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovija vijest BBC Newsa međutim kaže da su ukrajinske vlasti zaplijenile boce votke koja je proizvedena na tom području od jabuka za potrebe "Atomika".

Chernobyl Spirit Company je izvijestila, prenosi BBC, da su nadležne vlasti iz Kijeva 19. ožujka zaplijenile ukupno 1500 boca ovog žestokog alkoholnog pića koje se proizvodi u destileriji u Karpatima.

Vezana vijest

Černobil

Tvrtka navodi da je ovo prva proizvodnja alkohola, barem legalna, od 1986. i nuklearne katastrofe čije je posljedice osjetio praktično cijeli svijet. Odredište zaplijenjene votke trebalo je biti Velika Britanija. U tvrtki navode da pojma nemaju zašto je pošiljka zaplijenjena, ali  znaju ipak da se čekaju rezultati "istrage".

"Čini se da nas optužuju za korištenje krivotvorenih markica za trošarinu", kazao je ovaj put Jim Smith za BBC.

"Samo, to nema nikakvog smisla. Boce su namijenjene Velikoj Britaniji i stoga su jasno označene markicama za tu zemlju", objasnio je.

Vezana vijest

Černobil i područje Pripjata

U ovaj biznis Smith je ušao s kolegama iz Ukrajine koji rade u području u kojem dandanas malo tko živi, a koje se istodobno redovito istražuje zbog utjecaja na okoliš, istraživanja posljedica nuklearne katastrofe i tome slično.

Jednom kad su eksperimentalni usjevi pokazali da su plodovi opet postali sigurni za prehranu ili preradu, znanstvenicima je sinula ideja o destileriji, osnovali su tvrtku i iz temelja počeli obnavljati prehrambenu industriju na ovom području.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!