Ostani doma
Novosti / Svijet

VISOK BROJ ZARAŽENIH

Francuski liječnici kritiziraju političko popuštanje restrikcija: ' To je hrabro kockanje'

Francuski liječnici kritiziraju političko popuštanje restrikcija: ' To je hrabro kockanje'
AP Images

"Svjedoci smo da se službeno potvrđuje prijelaz s aktivnog na pasivno upravljanje epidemijom", pišu liječnici hitne službe, obiteljski liječnici i znanstvenici

Dvadesetak francuskih liječnika i znanstvenika izrazili su u subotu žaljenje zbog toga što je postupno ukidanje restrikcija uvedenih zbog covida-19, koje je vlada planirala, "vođeno više političkim namjerama nego zdravstvenim razlozima".

Istaknuvši u tekstu objavljenom na mrežnoj stranici tjednika Journal du Dimanche (JDD) da "Institut Pasteur ocjenjuje da bi samo optimističan scenarij omogućio da ne dođe do naglog širenja epidemije naljeto", podsjećaju da je znanstveno vijeće 21. travnja upozorilo da zdravstvena situacija "zabrinjava".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svjedoci smo da se službeno potvrđuje prijelaz s aktivnog na pasivno upravljanje epidemijom. To je hrabro kockanje, s posebno visokim pragom koji ne odgovara ciljevima kontrole", pišu potpisnici, među kojima su liječnici hitne službe, obiteljski liječnici i znanstvenici.

Vezana vijest

Emmanuel Macron

"Nakon godinu dana odricanja Francuska se želi vratiti koliko-toliko normalnom životu. No to se može učiniti samo na znanstvenoj osnovi", dodaju, pozivajući da se "izradi novi državni protokol koji će utvrditi jasne granice, uvoditi automatske mjere koje će biti unaprijed utvrđene i raspravljene".

Unatoč i dalje visokom broju zaraženih na dan i hospitalizacija, francuska vlada je počela s postupnim ukidanjem restrikcija, a 19. svibnja planira otvoriti trgovine, kulturne objekte i terase.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!