Ostani doma
Novosti / Svijet

sukobu se ne nazire kraj

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa, Netanyahu poručio: Činimo sve da ne stradaju nedužni

Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa, Netanyahu poručio: Činimo sve da ne stradaju nedužni
AP Images

Izraelski premijer rekao je u subotu američkom predsjedniku Joeu Bidenu da se Izrael trudi da u njegovim napadima ne stradaju nevini ljudi

Izraelska vojska u subotu je priopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sustav u Pojasu Gaze. Visoki vojni časnik u subotu je kazao da je 160 borbenih zrakoplova tipa F-16 i F-35 sudjelovalo u noćnom napadu na tzv. sustav tunela "Metro". 

Strani mediji su optužili izraelsku vojsku za manipulaciju zbog Twitter posta objavljenog neposredno prije napada u kojem se navodi da su izraelske kopnene trupe u Gazi. Prema medijskim navodima, to je potaknulo mnoge borce Hamasa da se povuku u tunele, nakon čega su izraelski avioni bombardirali Metro oko 40 minuta.

Vezana vijest

izrael

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izraelska vojska objavila je i na Twitteru da je napadnuta kuća Halila Al-Hadže, zamjenika čelnika politbiroa Hamasa. Kuća je služila kao "teroristička infrastruktura", napisala je vojska i objavila video napada. Palestinski izvori pak navode da Al-Hadža nije bio u kući za vrijeme napada.

Izraelska vojska i Hamas od ponedjeljka vode borbe, koje su najžešće od rata 2014.

Vojska je porekla navode o ciljanoj manipulaciji u svrhu stvaranja zamke za militante. Tvrdi da je bila riječ o komunikacijskoj grešci i da nijedan izraelski vojnik nije ušao u Gazu.

Izrael je od ponedjeljka, kada su sukobi počeli, napao više od 650 ciljanih područja u Pojasu Gaze, rekao je vojni dužnosnik. Dodao je da je uništeno 31 postrojenje za izgradnju raketa koje pripada Hamasu i džihadističkim skupinama i da Hamas trenutno ne može stvoriti više raketa. 

Vezana vijest

dječak

"Vrlo je teško izvršiti napad usred naseljenog područja, ali to je jedini način za zaustavljanje Hamasa", rekao je časnik.

Kazao je da vojska ne pokušava pogoditi civile i da se kraj sukoba još ne nazire. Iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno oko 2300 raketa. Izrael je objavio da je njegov proturaketni sustav Iron Dome uspješno presreo oko 90 posto ispaljenih raketa.

Netanyahu Bidenu: Činimo sve da ne stradaju nedužni

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu američkom predsjedniku Joeu Bidenu da se Izrael trudi da u njegovim napadima ne stradaju nevini ljudi.

Netanyahu je Bidenu kazao da Izrael "čini sve kako ne bi ugrozio" ljude koji nisu uključeni u njegove borbe s Hamasom i drugim skupinama u Gazi.

Vezana vijest

Izrael

Prema navodima Netanyahuovog ureda, izraelski premijer je rekao Bidenu da su "neuključeni evakuirani" iz područja u Gazi u kojem je bilo sjedišta medija, uredi i stanovi, a koje je uništeno ranije tijekom dana u izraelskom zračnom napadu. 

"Premijer Netanyahu zahvalio je predsjedniku na potpori Sjedinjenih Država u vezi našeg prava na obranu", priopćeno je. 

Ured palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa objavio je da je i on u subotu razgovarao s Bidenom.

Abas je u subotu primio "važan" poziv američkog predsjednika, rekao je Abasov glasnogovornik. Riječ je o prvom telefonskom razgovoru dvojice čelnika otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju. Tema razgovora bile su žestoke borbe između Izraela i palestinskih militantnih skupina u Pojasu Gaze.

Vezana vijest

Izrael Palestina

Glasnogovornik ureda palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeina rekao je za agenciju France presse da je razgovor bio "važan" ali nije ulazio u pojedinosti njegova sadržaja. Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju. 

Izrael Palestina

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!