Ostani doma
Novosti / Svijet

indijski soj

Pojavili su se netipični simptomi koronavirusa: Ovo su neki od ranih znakova infekcije

Pojavili su se netipični simptomi koronavirusa: Ovo su neki od ranih znakova infekcije
Shutterstock

Različiti sojevi koronavirusa mogu imati potpuno drugačije simptome od onih tipičnih za covid ili čak sasvim nove simptome

Indijski liječnici upozoravaju na potencijalne nove simptome koronavirusa. Prema zdravstvenim djelatnicima u Bengaluruu u državi Karnataka, jedan od ranih znakova infekcije može biti i ekstremna suhoća usta. Prenosnici zaraze se mogu žaliti na iritaciju i svrbež jezika, ali i na nejasan osjećaj boli. Liječnici su zabilježili, u punoj manjoj mjeri, da pacijent može imati nekoliko čireva na ustima, piše Metro.co.

Uz tipične simptome poput kašlja, gubitka okusa ili mirisa, te visoke temperature, zdravstveni djelatnici upozoravaju i na prethodno navedene netipične simptome. Liječnik GB Sattur rekao je lokalnim medijima kako je 55-godišnjak došao u bolnicu s ekstremno suhim usta i konjunktivitisom. "Pročitao sam da konjunktivitis može biti jedan od simptoma Covida. Iako nije imao temperaturu, rekao je da je umoran", izjavio je liječnik Sattur.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kasnije se ispostavilo kako je pacijent bio pozitivan na koronavirus. Sattur je rekao kako različiti sojevi virusa, poput onih koji su prvi put identificirani u Indiji ili Južnoj Africi, mogu imati potpuno drugačije simptome od onih tipičnih za covid ili čak sasvim nove simptome.

"Liječnici bi trebali pripaziti na pritužbe o svrbežu na jeziku i ne ih ignorirati", poručio je indijski liječnik.

Međutim, ovo nije prvi put da se simptomi poput suhoće usta smatraju znakom koronavirusa. Epidemiolog i profesor Tim Spector objavio je fotografiju fenomena na Twitteru koji je napisao kako je vidio sve veći broj suhih jezika i neobičnih čireva na ustima.

Vezana vijest

koronavirus

Izgleda kako se indijski soj koronavirusa nastavlja brzo širiti u pojedinim dijelovima Velike Britanije. Ministar zdravstva Matt Hancock kazao je u Parlamentu da Britanija ima 2323 potvrđena slučaja indijskog soja koronavirusa, poznatog i kao B1617.2.

"Dok nemamo cjelovitu sliku o utjecaju cjepiva, laboratorijski podaci sa Sveučilišta Oxford potkrepljuju privremene dokaze iz bolnice Bolton i podatke iz Indije koji tvrde kako su cjepiva učinkovita protiv ove varijante", rekao je. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!