Ostani doma
Novosti / Svijet

Plivajući zaobišli granicu

Španjolska vlada optužila Maroko za 'agresiju' i 'ucjenu': 'Propustili su i djecu od 7 ili 8 godina'

Španjolska vlada optužila Maroko za 'agresiju' i 'ucjenu': 'Propustili su i djecu od 7 ili 8 godina'
AP

Od ponedjeljka je više od 8000 ljudi nesmetano morskim putem stiglo do male španjolske luke zahvaljujući propuštanju marokanske granične kontrole.

Španjolska vlada u četvrtak je dodatno povisila ton prema Maroku, kojeg je tamošnja ministrica obrane optužila za "agresiju" i "ucjenu" nakon što je od ponedjeljka više od 8000 migranata ušlo ilegalno u španjolsku enklavu na sjevernoafričkoj obali, Ceutu.

Val migranata iz susjednog Maroka "predstavlja agresiju na španjolske granice, ali i na granice Europske unije", kazala je Margarita Robles na javnom radiju, osuđujući "ucjenu"  Rabata, kojeg je optužila za "korištenje maloljetnika".
 
"Ne govorimo o mladim ljudima od 16, 17 godina", Maroko je propustio i "djecu od 7 ili 8 godina, prema onome što su nam rekle nevladine organizacije (...) zanemarujući međunarodno pravo", rekla je ministrica.

Vezana vijest

migranti, Ceuta


Snimka bebe koju je agent španjolske civilne garde spasio od utapanja obišla je svijet
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Španjolska vlada u utorak je pozvala marokanskog veleposlanika te mu izrazila svoje "nezadovoljstvo", a premijer Pedro Sanchez optužio je u srijedu Rabat za "nedostatak poštovanja".

Izvor: AP. 
 
Od ponedjeljka je više od 8000 ljudi, velikom većinom Marokanaca, nesmetano morskim putem stiglo do male španjolske luke zahvaljujući propuštanju marokanske granične kontrole.
 
Među njima je bio velik broj maloljetnika koji su pristigli sami ili male djece koju su povele njihove obitelji.
 
Ovaj neviđeni migrantski val zbiva se u sjeni velike diplomatske krize između Madrida i Rabata, koja ne jenjava otkako je u travnju u Španjolsku, na liječenje, pristigao vođa Fronte Polisario, pokreta za neovisnost Zapadne Sahare.

Izvor: AP. 
 
Više španjolskih i marokanskih nevladinih organizacija osudilo je činjenicu da su maloljetnici žrtve svađe između dviju zemalja i izrazilo zabrinutost njihovim progonom u Maroko.

Vezana vijest

španjolska migranti

Španjolska je, po podacima koje je iznijela vlada u srijedu, već deportirala 5.600 migranata u Maroko.
 
U srijedu se u migrantsku krizu između dvije zemlje uključio i Bruxelles, a potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas kazao je s tim u vezi da "nitko ne može zastrašivati ​​ili ucjenjivati ​​Europsku uniju (...) na temu migracije".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!