Ostani doma
Novosti / Svijet

Do smrti je bio glavni

Uginuo četvrti najstariji poznati čimpanza svih vremena, u ZOO-u su shrvani: 'Slomljena su nam srca'

Uginuo četvrti najstariji poznati čimpanza svih vremena, u ZOO-u su shrvani: 'Slomljena su nam srca'
leo811sf/Facebook/screenshot

Kao razlog smrti navode - starost

Najstariji mužjak čimpanze sjevernoameričkih zooloških vrtova uginuo je u subotu u Zoološkom vrtu u San Franciscu u dobi od 63 godine, pišu američki mediji.

Čimpanza Cobby bio je dresiran za nastupe prije nego što su ga šezdesetih godina prošlog stoljeća doveli u ZOO u San Franciscu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Premda u priopćenju Zoološkog vrta stoji da uzrok njegove smrti nije utvrđen, životinja je nedavno bila bolesna i zaposlenici ZOO-a vjeruju da je uginuo od starosti.

Međunarodna udruga za zaštitu prirode, čimpanze je svrstala na popis ugroženih životinjskih vrsta. Zbog lova, gubitka staništa i raznih zaraznih bolesti čimpanze se smatraju najugroženijom vrstom primata u Africi. 

Prosječan životni vijek između 100.000 i 200.000 čimpanza koje žive u divljini iznosi 33 godine, a u zoološkim vrtovima mogu doživjeti između 50 i 60 godina. Cobby se u ZOO-u u San Franciscu ponašao kao starješina populacije čimpanza, rekli su čuvari.
"Cobby je jednostavno bio dio San Francisca", rekla je Tanya M. Peterson, izvršna direktorica Zoološke udruge San Francisca.

"Posjetitelji su navikli na njega..., nama je nezamjenjiv. Svima će nam nedostajati."
Zoološi vrt San Francisca objavio je poduže priopćenje u kojem Peterson navodi da su im u ZOO-u "slomljena srca" gubitkom do jučer najstarijeg poznatog živućeg hominida štićenika nekog ZOO-a u svijetu.

Prema podacima koje su proteklih godina navodili CNN, Newsweek, Sunset ZOO na svojim stranicama i New Scientist, Cobby je doživio, koliko je poznato, četvrtu najvišu dob jednog čimpanze u zatočeništvu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!