Ostani doma
Novosti / Svijet

agencija za lijekove

Preporuka liječnicima: Izbjegavajte heparin protiv krvnih ugrušaka kod onih koji su se cijepili ovim cjepivima

Preporuka liječnicima: Izbjegavajte heparin protiv krvnih ugrušaka kod onih koji su se cijepili  ovim cjepivima
Shutterstock

Europski medicinski regulator usmjerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu

Europska agencija za lijekove (EMA) istaknula je u ponedjeljak preporuku za liječnike da izbjegavaju heparin pri liječenju rijetkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZenece ili Johnson & Johnsona. 

Europski medicinski regulator, u priopćenju kojim želi povećati svijest o pravilnom liječenju, usmjerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da se u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s cjepivom liječenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), osobito ako nema lokalnih preporuka, radna skupina preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a", priopćila je EMA.

Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!