Ostani doma
Novosti / Svijet

Nije mu bilo lako

Mladić je ušao u sudnicu, sve je ismijavao. Ali, kad su mu krenuli odbijati žalbu, umalo su mu krenule suze

Mladić je ušao u sudnicu, sve je ismijavao. Ali, kad su mu krenuli odbijati žalbu, umalo su mu krenule suze
RTL

Sada je i konačno, Ratko Mladić više nikada neće vidjeti Srbiju

Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Žalbeno vijeće potvrdilo je prvostupanjsku kaznu kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za progone Bošnjaka i Hrvata, za ratne zločine protiv čovječnosti...

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe, i Mladića i tužiteljstva u Haagu. Izricanje pravomoćne presude pratila je za RTL Andrijana Čičak Božić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Potvrđuje uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe kaznu doživotnog zatvora, koju je gospodinu Mladiću izreklo Raspravno vijeće, i odlučuje da se kazna koju izrekne Žalbeno vijeće izvrši odmah", kazala je Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Žalbenog vijeća.

Ratko Mladić slušao je to pognute glave. A samo koju minutu ranije, Mladić je ulazeći u sudnicu, tvrde prisutni, sve ismijavao.

"Možete li razumjeti?"

"Mogu...", odgovorio je.

Vezana vijest

Ratko Mladić

Za vrijeme nabrajanja zločina za koje je kriv - za genocid u Srebrenici, opsadu sarajeva, progone, ubojstva - Mladić je samo klimao glavom. Dok je žalbeno vijeće redom odbijalo sve njegove žalbe, Mladić je gotovo pokazao i suze.  

"Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe smatra neuvjerljivim tvrdnju gospodina Mladića da je on djelovao s ciljem da se civili evakuiraju iz humanih razloga", govorila je predsjednica vijeća.

Vezana vijest

Ratko Mladić

U žalbenom vijeću bili su suci iz Zambije, Zimbabvea, Jamajke, Ugande i Maroka. Sutkinja koja se uglavnom protivila osudi Mladića, sutkinja Nijambe, je iz Zambije. Ona je i na suđenju Zdravku Tolimiru, osporavala genocid i tvrdila da je rat u Bosni i Hercegovini bio građanski. 

Vezana vijest

Ratko Mladić

Cijelu presudu pratile su i majke i rodbina nekih od osam tisuća ubijenih u srebreničkom genocidu. 

Cijeli prilog, ali i izjave majki i članova rodbine pobijenih, koji su pratili presudu, kao i reakcije Milorada Dodika, te iz Vlade Republike Hrvatske, pogledajte u videu:

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!