Ostani doma
Novosti / Svijet

međunarodni sud

Vučić: 'Srbija i srpski narod nisu ni za što osuđeni. Držite glavu gore'

Vučić: 'Srbija i srpski narod nisu ni za što osuđeni. Držite glavu gore'
Srdjan Ilic/PIXSELL

Naglasio je da je Srbija uhitila i sudu izručila sve optužene za ratne zločine, uključujući najviše predstavnike političke i vojne vlasti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer u video obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, u povodu izvješća o radu Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), da Srbija i srpski narod nisu osuđeni ni za šta, a sunarodnjacima poručio da "drže glavu gore“.

Vučić je na sjednici, nakon izvješća predsjednika MICT-a Carmela Agiusa i glavnog tužitelja Sergea Brammertza, rekao da Srbija "ozbiljno shvaća" svoje obveze prema pravnom slijedniku Haškog suda (ICTY).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naglasio je da je Srbija uhitila i sudu izručila sve optužene za ratne zločine, uključujući najviše predstavnike političke i vojne vlasti, te dostavila obimnu dokumentaciju.

Vučić je istaknuo i da taj sud nema povjerenje među Srbima, ne zato što Srbi ne žele prihvatiti da su zločine činili njihovi sunarodnjaci, već  zato što su Srbi osuđeni u haškom sudu i na ukupno 1.138 zatvora, uz osam doživotnih kazni, dok nijedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj.

Vezana vijest

Ratko Mladić

Naglasio je kako Srbija i dalje osuđuje sve zločine u regiji, uključujući i "užasan zločin u Srebrenici“ koji je nazvao „masakrom“. Također, poručio je,  osuđuje i zločince iz svog naroda, ali  to ne rade i drugi u regiji.

Podsjetivši da je Hag ustupio 12 slučajeva ratnih zločina  BiH, dva Hrvatskoj, a samo jedan Srbiji, Vučić je rekao da mnogima nije suđeno za zločine protiv Srba, te da je i slučaj Medački džep prepušten hrvatskom pravosuđu.

Naveo je i da su su hrvatski generali te Naser Orić i Ramush Haradinaj na prvoj instanci osuđeni, a potom oslobođeni upozorivši i kako  su svi svjedoci u slučaju Ramuša Haradinaja ubijeni ili se ubili pod čudnim okolnostima.

"Ova vrsta selektivne pravde može spriječiti suradnju, ali mi ćemo gledati u budućnost", rekao je Vučić i poručio da se Srbija zalaže za mir.

Govoreći o zahtjevima za izručenje dvije članova šešeljevih radikala Petra Jojića i Vjerice Radete zbog ometanja suda, Vučić je rekao da je Visoki sud u Beogradu rekao kako nema osnova da oni budu izručeni za nepoštovanje suda i da izvršna vlast to mora poštivati

Podsjetio je da je i Francuska kao suverena zemlja odbila izručiti  svoju državljanku (Florance Hartman) optuženu za nepoštivanje suda, jer ne izručuje svoje građane.

Predstavnici zapadnih zemalja podržali su zahtjev da Srbija surađuje s Haagom, dok je predstavnik Rusije ocijenio da je presuda protiv Ratka Mladića „nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma“ i da je rat bio „tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate... rat koji je uništio njihovu zemlju i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda“. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!