Ostani doma
Novosti / Svijet

VRLO ZANIMLJIV PRISTUP

Europska država koristi igrice kako bi potaknula cijepljenje protiv covida-19

Europska država koristi igrice kako bi potaknula cijepljenje protiv covida-19
Shutterstock

"Bilo je zabavno, definitivno. Osjećaj je kao da ste tamo", rekao je Adam

Danski israživači koriste virtualnu stvarnost kako bi potaknuli cijepljenje protiv covida-19, i to putem igre manevriranja kroz gomilu zaraženih virusom na gradskom trgu.

U eksperimentu Sveučilišta u Kopenhagenu, sudionici su nosili VR naočale i igrali igricu u kojoj su ušli u ulogu starije osoba koja šeće trgom i izbjegava prolaznike odjevene u crveno koji su zaraženi covidom-19. Cijepljeni likovi u igrici odjeveni su u plavo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bilo je zabavno, definitivno. Osjećaj je kao da ste tamo", rekao je Adam, sudionik koji se "zarazio" u igrici koju je igrao u kopenhaškom parku.

Adam je kazao kako je odlučio da će se cijepiti protiv covida-19 i prije igrice.

"Iz sličnih studija znamo da nakon što su prošli kroz iskustvo virtualne stvarnosti, kod sudionika se primjećuje porast namjere da se cijepe. Već smo to primijetili s covidom", rekao je Robert Bohm, profesor psihologije sa Sveučilišta u Kopenhagenu pozivajući se na raniju online studiju.

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Ta ideja se može iskoristiti u liječničkim ordinacijama, sugerirao je. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se cijepljenjem spriječi 4-5 milijuna smrtnih slučajeva svake godine.

U veljači i ožujku više od četvrtine odraslih u Europskoj uniji reklo je da bi odbilo cijepljenje protiv covida-19, pokazalo je ispitivanje koje je provela europska agencija Eurofound.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!