Ostani doma
Novosti / Svijet

alarmantna obavijest

Francuzi poslali dramatično upozorenje da curi radijacija iz kineske nuklearne elektrane. Upleo se i SAD. Je li Kina prekriva pravo stanje?

Francuzi poslali dramatično upozorenje da curi radijacija iz kineske nuklearne elektrane. Upleo se i SAD. Je li Kina prekriva pravo stanje?

Francuska tvrtka tvrdila je da kineska sigurnosna vlast podiže prihvatljive granice za otkrivanje radijacije izvan nuklearne elektrane

Nakon što je francuska tvrtka Framatome koja je djelomični vlasnik kineske nuklearne elektrane Taishan u provinciji Guangdong i pomaže u upravljanju upozorila na neposrednu radiološku prijetnju te poslala alarmantnu obavijest, američka vlada provela je posljednjih tjedan dana procjenjujući izvješće o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani.

Francuska tvrtka tvrdila je da kineska sigurnosna vlast podiže prihvatljive granice za otkrivanje radijacije izvan nuklearne elektrane kako bi izbjegla njezino zatvaranje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, unatoč alarmantnoj obavijesti američka administracija procijenila je da postrojenje još nije u kritičnoj fazi te da ne predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju radnicima u tvornici ili kineskoj javnosti. No da je zabrinutost bila dovoljno značajna pokazuje i činjenica da je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost prošli tjedan održalo više sastanaka dok su pregledavali situaciju, piše CNN.

Vezana vijest

Nuklearna elektrana Krško

Prema dokumentima koje je dobio i CNN Framatome je kontaktirao SAD kako bi dobio dokument koje bi im omogućio dobivanje američke tehničke pomoći kako bi se problem riješio u kineskoj tvornici, a postoje samo dva razloga zbog kojih bi se ovaj papir mogao odobriti, a jedan je neposredna radiološka prijetnja. A taj izraz korišten je u dopisu od 8. lipnja. U dopisu se tvrdi da je kineska granica dozvoljene radijacije povećana te je premašila francuske standarde, ali isto trako nejasno kolika je ona u usporedbi s američkim dozvoljenim granicama.

U konačnici, zahtjev za pomoć Framatomea od 8. lipnja jedini je razlog zašto su se SAD uopće umiješali u situaciju.

"Nije iznenađujuće da su Francuzi posegnuli za pomoć SAD-a", rekla je Cheryl Rofer, nuklearna znanstvenica koja se povukla iz Nacionalnog laboratorija Los Alamos 2001. godine. "Takve stvari nisu neobične, pogotovo ako misle da zemlja koju kontaktiraju ima mogućnost pomoći. Ali, Kina voli cijelo vrijeme projicirati da je sve u redu", poručila je. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!