Ostani doma
Novosti / Svijet

Pogled iza kulisa

Neke članice NATO-a 'imaju druge planove s BiH', za RTL Danas Josip Šarić iz Bruxellesa otkriva koje se članice spominju

Zašto je Zoran Milanović u Bruxellesu toliko inzistirao na izmjenama deklaracije objasnio je za RTL Josip Šarić koji je pratio summit NATO-a.

Zoran Milanović je rekao da se bori za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će to nastaviti raditi. Danas na izravno pitanje je li zadovoljan time što je nakon njegovog ultimatuma ova rečenica postavljena u završnu deklaraciju, rekao je da je dijelom zadovoljan, dijelom nezadovoljan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska šest dana mora inzistirati, kazao je Milanović, da bi se ubacilo nešto što je Hrvatskoj kao maloj članici NATO-a, ali ravnopravnoj članici, iznimno važno, i kaže tek kada je on izašao u javnost i zaprijetio time da neće dati svoj potpis na završnu deklaraciju i tako neće biti konsenzusa… tek nakon toga je došlo do promjene i ubacivanja rečenice koja je Hrvatskoj iznimno važna.

Drugo, Milanović je nezadovoljan jer misli da postoji neka veća igra oko Bosne i Hercegovine. Kaže da ne može ući u razloge zašto neke države, a spominje se da je tu prednjačila Italija, nakon toga Njemačka, iako predsjednik nije htio reći o kojim se državama radi, imaju nekakve druge planove s Bosnom i Hercegovinom.

A on kaže da jednostavno mora biti na braniku Hrvata koji tamo žive. Zašto je to bitno u deklaraciji NATO-a? Po predsjedniku Milanoviću, zato što u BiH živi 400 do 500 tisuća hrvatskih državljana, državljana članice NATO-a i on se za njihove interese mora boriti.

Drugi razlog je da Hrvati ostanu ondje živjeti.

Rekao je da će u idućem razdoblju posvetiti svoje političko djelovanje da vidi kakvi se sve interesi tu kriju, što se igra oko BiH i kako Hrvatska kao zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma može zaštititi i cijelu BiH i posebno hrvatske ljude koji ondje žive i, kako kaže, cilj je da tamo i ostanu. 

Predsjednik Milanović nije htio reći postoji li komunikacija njegovog ureda s Ministarstvom vanjskih poslova, ali je rekao da koordinacija postoji i da je svaki korak koji je njegov ured radio u pripremi summita NATO-a bio poslan u Ministarstvo vanjskih poslova, u krajnjoj liniji kako bi ostao pisani trag.

Cijelu izjavu Zorana Milanovića o ovome pogledajte u videu:

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!