Ostani doma
Novosti / Svijet

Kampanja 2012.

Sarkozy na sudu zbog ilegalnog financiranja kampanje: 'Nisam učinio ništa neispravno'

Sarkozy na sudu zbog ilegalnog financiranja kampanje: 'Nisam učinio ništa neispravno'
AP

Sarkozy (66) je sucima rekao da je odgovoran za politički smjer svoje kampanje, ali ne i za organizaciju skupova, pripremu predizbornog materijala i plaćanje računa

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je, tijekom suđenja zbog optužbi za ilegalno financiranje svoje neuspjele predizborne kampanje 2012. godine, da nije učinio ništa neispravno. 

Prkosni Sarkozy rekao je u ponedjeljak na sudu da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje za drugi predsjednički mandat, niti u to kako se novac trošio u predizbornoj utrci.

Vezana vijest

Vrbnik

"Jesam li namjeravao počiniti prevaru, učiniti što loše? Jesam li bio neoprezan? Nepažljiv? Moj odgovor je najobičniji 'ne' na sve to", rekao je Sarkozy sudu. "Od trenutka kada su mi rekli da su stvari u redu, nisam više imao razloga razmišljati o tome."

Sarkozy tvrdi da je odgovoran za politički smjer svoje kampanje, ali ne i za organizaciju skupova

Sarkozy (66) je sucima rekao da je odgovoran za politički smjer svoje kampanje, ali ne i za organizaciju skupova, pripremu predizbornog materijala i plaćanje računa.

Tužitelji tvrde da je Sarkozyjeva konzervativna stranka na ekstravagantnim predizbornim skupovima potrošila gotovo dvostruko više od 22.5 milijuna eura dopuštenih izbornim zakonom, a zatim je angažirala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću da sakrije troškove.

Tužitelji su u optužnici priznali kako njihova istraga nije uspjela dokazati da je Sarkozy bio organiziran ili da je sudjelovao u shemi, ali tvrdili su da je od toga imao koristi i da je morao biti svjestan toga.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!