Ostani doma
Novosti / Svijet

OTKUCALO EPIDEMIJI

Slovenci proglasili kraj epidemije. Bili smo u Ljubljani i provjerili kako susjedi slave slobodu

Iako su brojke obećavajuće, to još uvijek ne znači da se bliži povratak onom starom normalnom

Kraj epidemije danas su proglasili naši susjedi Slovenci. A, budimo iskreni, bilo im je puno gore nego nama. Do prije samo dva mjeseca, i to punih šest mjeseci živjeli su s policajcem ispred haustora, nakon 21 sati nisu smjeli iz kuće, ni po danu nisu smjeli napuštali regiju u kojoj stanuju, do travnja u deželi nisu radila ni kazališta ni kina. Slovenski slučaj za mnoge je bio zbunjujuć, jer restriktivne mjere dugo nisu davale rezultate: pa su na milijun stanonvnika imali više i oboljelih i smrti nego Hrvatska, koja je živjela puno slobodnije. Zato danas imaju samo 24 slučaja, i slave slobodu. V Ljubljano je prihajal, ampak se hitro vrnil naš poročevalec.

Otkucalo je epidemiji koronavirusa u Slovenije. Nakon današnje objave na ulicama više ljudi no obično. Svima je laknulo jer znaju da je sada kraj policijskim satovima i zabranama okupljanja, u jednom periodu čak i skupinama od nekoliko ljudi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Super je. Život je procvjetao. Sve se otvara. Kina, trgovine su otvorene, koncerti počinju, menze rade svaki petak", kazao je Petar iz Ljubljane.   

"Po meni i nema neke posebne razlike. Stvari su nekako ko i prije. Mi koji smo bili pažljivi takvi smo i dalje. Za mene nema velike razlike", tvrdi Maša

"Čula sam sad i da ne trebaju više bit 4 osobe za stolom što je super. Mislim, konačno nas može biti više, tipa 5 i otić skupa sjesti i popit nešto. Meni je super", misli Aldina iz Ljubljane.  

"Sad je mnogo življe tako da svi smo na ulicama, vidite da već nitko maske ne nosi tako da život se vraća u normalu", izjavio je Mirko

O svemu smo razgovarali s Jelkom Kacinom, slovenskim koordinatorom za cijepljenje, koji je, sigurno se sjećate, lani bio najveći zagovaratelj stavljanja Hrvatske na crvenu listu zemalja i to u vrijeme kad je i sam ljetovao u njoj. 

"Neću reći da smo oduševljeni nego nam je onako malo laknulo sada mada moramo još raditi na većem obimu procjepljenosti, mi imamo sada skoro 50 posto cijepljenih, uz to imamo i preko 200.000 koji su preboljeli, ako to sve zbrojite mi smo na 70 posto", smatra nacionalni koordinator za cijepljenje Jelko Kacin.  

No, iako su brojke obećavajuće, to još uvijek ne znači da se bliži povratak onom starom normalnom. 

Nakon što su 8 mjeseci živjeli poštujući stroge mjere Slovenci su jedva dočekali ovaj dan - kraj epidemije. No to ne znači da se ne trebaju dalje pridržavati mjera. Još neko vrijeme morat će se nositi maske, paziti na održavanje razmaka i koristiti dezinficijensi.

Vezana vijest

koronavirus Slovenija

Po završetku epidemije Slovenci će imati veliku slobodu na otvorenom, no u zatvorene barove ili na koncerte i sportska događanja i dalje neće smjeti ako se nisu testirali, preboljeli koronu ili se cijepili. 

Što to sad znači za svakodnevni život vaših građana, što se promijenilo od danas?

"Pa promijenilo se prije svega to da više nema te velike psihoze, znači ipak smo uspjeli. Nije to vreme da bi jednostavno otišli na godišnji i zaboravili na te probleme. Mi ćemo sa virusom morati živjeti još nekoliko godina. Koliko će tu doći do promjena, mutacija, to je sve stvar bliske budućnosti", pojasnio je nacionalni koordinator za cijepljenje Jelko Kacin.   

Tako na neki način ispada da je objava o pobjedi nad koronom zapravo tek podizanje morala slovenskog naroda, no jedno i dalje stoji - situacija u Sloveniji ili u bilo kojoj državi i dalje ovisi o odgovornosti građana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!