Ostani doma
Novosti / Svijet

šokantna priča

Ispovijest radnika mesne industrije u Srbiji: Evo zašto više ne jedem mesne prerađevine

Ispovijest radnika mesne industrije u Srbiji: Evo zašto više ne jedem mesne prerađevine

Prvo što vas dogodi kada krenete s radom tako je taj neugodan miris svuda oko vas. On je toliko jak, širi se oko cijele tvornice i ne možete pobjeći od njega, rekao je

U mnogim tvornicama za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, način pripreme i sastojci koji se koriste zaštićeni su kao poslovna tajna. Ipak, nakon što prestanu s radom u ovakvim industrijama, zaposlenici često otkrivaju od čega se prave proizvodi koje kupujemo u dućanima, šta ustvari jedemo i zbog čega mjesecima nisu jeli meso, piše mondo.rs.

Radnik M.Č. dvije je godine radio u jednoj od najvećih tvrtki za preradu mesa i suhomesnatih proizvoda u Srbiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvo što vas dogodi  kada krenete s radom tako je taj neugodan miris svuda oko vas. On je toliko jak, širi se oko cijele tvornice i ne možete pobjeći od njega. To je miris ustajalog mesa, iznutrica, otpadaka. Osim toga krv je svuda oko vas. Ja inače nemam problem sa tim, ali kada svaki dan provodite u takvom okruženju", ispričao je M.Č.

Također je otkrio kako je gledao pripremu hrane: "Kažu mesni proizvodi, a to veze sa mesom nema. To su velike količine ostataka od životinja, najčešće svinja, kojih ima u ogromnim količinama u različitim posudama. Sve se to sruči na gomilu, ulijeva se smjesa u boji, zatim se dodaju ogromne količine praška, arome, konzervansa, pa opet dodatnih boja, kao da smo neki kemičari", objašnjava M.Č.

Vezana vijest

sirova govedina

"Dijelovi pileta se propuštaju kroz neke filtere i miješaju sa vodom. Zatim se ubacuju dodatci, kojih najviše ima za takozvane proizvode od pilećeg mesa. Tu ima svih dijelova pileta, ali mesa nema. Ako nešto ostane i ispadne sa strane, bilo da su iznutrice, papci, koža, nokti, crijeva, žile, mast, kosti, sve se to ponovo pokupi, stavlja u druge mašine i melje do neprepoznatljovsti. Ono što ispadne od toga, pakira se u paštete. To je zapravo otpad koji nastaje od mensog otpada", kaže radnik. 

"Ništa od tih proizvoda ne izgleda kao da je za jelo. Kada se sve to mehanički obradiizgleda lijepo, a zapravo je nevjerovatno da je uopšte jestivo", tvrdi M.Č.

"Inače nisam gadljiv, ali jedno je slušati, a sasvim drugo vidjeti sve to, zaista je uznemiravajuće. To su papci i kopita, rogovi, vimena, otpaci kože i potkožnog tkiva, iznutrice i meso u kojima su nađeni paraziti", tvrdi M.Č.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!