Ostani doma
Novosti / Svijet

Utrka s mutacijama

Kina je probila granicu od milijardu cijepljenih.Opuštanja nema zbog nezgodnog detalja koji prijeti milijunima

Kina je probila granicu od milijardu cijepljenih.Opuštanja nema zbog nezgodnog detalja koji prijeti milijunima
CNA/YouTube/screenshot

Samo u subotu diljem Kine cjepivo je primilo čak 20,23 milijuna ljudi

Prema podacima nacionalne komisije za zdravlje u Pekingu, samo u subotu diljem Kine cjepivo protiv Covida-19 primilo je čak 20,23 milijuna ljudi. 

Njemački DF prenio je agencijsku vijest da je ovime Kina došla do 1,01 milijardi cijepljenih građana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče Kine, više od 20 milijuna ljudi je skoro 1,5 posto stanovništva. Pa kad bi Hrvatska sa svojih pretpostavljenih 4,2 milijuna u jednom danu cijepila toliki udio u stanovništvu, to bi bilo skoro 60.000 građana.

Prednost Kine je od početka kampanje cijepljenja i to što imaju domaću proizvodnju cjepiva, u prvom redu svoje kompanije Sinovac. Cjepivo Sinovaca odranije je poznato kao nešto niže učinkovitosti zaštite od zaraze koronavirusom, ali svakako ogromne zaštite od teškog oblika covida.

Katastrofa u Čileu

Isprva su postojale i određene rezerve oko učinkovitosti protiv delta varijante koronavirusa. Indonezija je nedavno prijavila da im se dotičnim sojem zarazilo 350 medicinskih radnika, ali najveći dio njih prošao je bez simptoma, s tek pojedinačnim slučajevima da su morali u bolnicu.

Kao problem se pojavilo nešto drugo. RTL.hr je prije više od mjesec dana prenio vijest da je na Sejšelima došlo do naglog skoka dnevno zaraženih unatoč tome što se cijepilo oko dvije trećine stanovnika, kao i to da je 35 posto novozaraženih cijepljeno s obje doze.

Vezana vijest

Sejšeli, cijepljenje

Pokazalo se da je većina cijepljenih primila cjepivo Sinovaca, da oni u pravilu jesu bili pošteđeni dramatičnog razvoja covida, ali su bili zarazni po okolinu.

Slično se sada događa u Čileu, zemlji koja je također morala posegnuti za cjepivom iz Kine, jer im je cjepivo iz zapadnih zemalja bilo nedostupno, pošto su razvijene nacije gomilale najbolja cjepiva za višestruko procijepiti svoje stanovništvo.

O tome je RTL.hr također nedavno pisao. S drastičnim padom epidemioloških brojki, vlasti u Čileu proslavile su "pobjedu nad koronavirusom", da bi se nakon nekog vremena počeo umnožavati broj novozaraženih.

Ne umiru oni koji su se cijepili, ali...

Kao i u slučaju Sejšela, i u Čileu se pokazalo da je prerano opuštanje dopustilo virusu da se slobodno kreće kroz stanovništvo. Onih 60 posto koji su se cijepili, u pravilu ozbiljno ne obolijevaju. Ali zato su svi ostali teško izloženi. 

"Stanje je katastrofalno. Cirkulacija virusa među stanovništvom ekstremno je visoka. Intenzivni odjeli i bolnice sasvim su preopterećeni. Zdravstveni sustav je u kolapsu. Ljude se sada smješta već i u ambulante ili čak i kod kuće", prenio je RTL.hr opis sveučilišne stručnjakinje iz Čilea:

Vezana vijest

Covid bolnica u Čileu

"Imamo visoke brojke umrlih, umiru mladi. Posebno je užasno da nam umiru i trudnice i njihova nerođena djeca ili ih se mora intubirati – s neizvjesnim ishodom", kazala je.

Nedugo nakon toga i sugovornica iz Hrvatske koja već godinama živi u Čileu opisala je za naš portal na što se odjednom svela svakodnevnica u ovoj zemlji.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!