Ostani doma
Novosti / Svijet

Nije baš reklama

Mladi Austrijanci nakon maturalca u Hrvatskoj: 'Zaštitari su drogirali i silovali djevojke, tukli tamnoputog mladića'

Mladi Austrijanci nakon maturalca u Hrvatskoj: 'Zaštitari su drogirali i silovali djevojke, tukli tamnoputog mladića'
Shutterstock

Neki od vodećih medija iz Austrije prenose teške optužbe za zlostavljanju koje su navodno pretrpjeli mladi na Jadranu

Prvi je temu pokrenuo Kronen Zeitung, člankom o izvjesnom 18-godišnjem Bastianu K., za kojega se navodi da se maturalnog putovanja u hotel kod Poreča vratio šokiran onime što je tamo čuo.

On je za Kronen Zeitung rekao da su, kako se navodi, zaštitari seksualno zlostavljali djevojke iz Austrije na maturalcu, da su ih drogirali kapima K.-o., "čak i silovali".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bastian K., inače iz Donje Austrije, preko platformi Instagram i Snapchat pozvao je da mu se jave svi koji nešto o tim događanjima znaju, da mu se jave, odnosno, ako je to točno, da mu potvrde. Ubrzo je bio zatrpan javljanjima iz Austrije i Njemačke, piše Kronen Zeitung.

"Pisale su mi mnoge mlade djevojke da su traumatizirane i da ne znaju s kime bi o tome trebale razgovarati", kazao je Bastian K.

Vezana vijest

testiranje na Covid-19 (ilustracija)

Kao oni koji se optužuju navode se zaštitari, angažirani iz tvrtki iz Austrije i iz Hrvatske.
Kronen Zeitung je potom kontaktirao organizatora putovanja, kojega se niže u tekstu navodi kao X-jam, a kojega u svom članku spominje i Der Standard.

Organizator ih je obavijestio da su "i oni upoznati s optužbama protiv suradnika iz zaštitarskih tvrtki… iako im optužbe nisu i potvrđene".

"Kapi za omamljivanje i silovanja mogu se isključiti"

"Nastoji se sasvim razjasniti situaciju. Dotični suradnici su 'odmah udaljeni s tog područja, obaviješteni su njihovi poslodavci'. Osigurana je suradnja s dotičnim zaštitarskim tvrtkama kako bi se razjasnili svi navodi (iz optužbi)", objašnjava se u članku što im je odgovorio organizator putovanja.

"Tim X-Jama stalno je prisutan na tom području i nadgleda rad i zaštitarskih suradnika. Primjenjuje se sveobuhvatni i detaljni sigurnosni koncept za maturalna putovanja. Sveukupno je oko 300 suradnika X-Jama angažirano na osiguranju dobrobiti i sigurnosti gostiju", citira se dio odgovora.

Vezana vijest

Bregana

Tvrtka ističe da je od osnutka ugostila 150.000 gostiju i da jedva da je bilo nekih prigovora:

"Silovanja i korištenje kapi K.-o. iz današnje perspektive mogu se isključiti."

Der Standard, pak, navodi "desetke maturanata/ica) koji teško optužuju zbog navodnih događanja kod Poreča. Osim seksualnog zlostavljanja, navode se i rasistički ispadi i nasilje.

"Čvrsto me je zgrabio i..."

Dalje Der Standard navodi i optužbe da je izvjesni tamnoputi mladić u jednoj od skupina dobio udarce zbog tamne boje kože. Der Standard navodi opis jedne djevojke, bivše učenice, situacije u kojoj ju je zaštitar navodno pratio sve do njene hotelske sobe i potom bez pitanja legao u njen krevet:

"Čvrsto me je zgrabio i gurnuo mi ruku u gaćice."

I Der Standard ponavlja da iz tvrtke isključuju optužbe o korištenju kapi za omamljivanje i silovanja, da su im, generalno uzev, optužbe poznate, da su vanjske zaštitarske tvrtke o svemu obavijestili i da su tamo rasporedili vlastito osoblje na osiguranju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!