Ostani doma
Novosti / Svijet

diplomatski sukob

Koronakriza u otočnim državama Tihog oceana postala je igra političke moći između Kine i Australije

Koronakriza u otočnim državama Tihog oceana postala je igra političke moći između Kine i Australije
Shutterstock

Početkom srpnja kineski državni tabloid optužio je Australiju za sabotažu kineskog uvođenja cjepiva na područje otoka u Tihom oceanu

Kina i Australija pronašle su još jedno "bojište" na kojem mogu nastaviti svoj diplomatski sukob, a to je odgovor otoka u Tihom oceanu na koronakrizu.

Canberra je uzvratila udarac na tvrdnje Pekinga da izbacuje iz upotrebe kineska cjepiva u Papui Novoj Gvineji (PNG), najmnogoljudnijoj pacifičkoj državi. "Podržavamo Papuu Novu Gvineju u donošenju suverenih odluka", rekao je australski ministar za Tihi ocean Zed Seselja u intervjuu za CNN u srijedu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Početkom srpnja kineski državni tabloid Global Times optužio je Australiju za sabotažu kineskog uvođenja cjepiva na područje otoka u Tihom oceanu. Na novinarskoj konferenciji ranije ovog mjeseca, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova napao je Australiju zbog "potkopavanja suradnje s cjepivima" u regiji.

Vezana vijest

WHO

Sukob Kine i Australije na Tihom oceanu

Države su se godinama borile za utjecaj na Tihom oceanu, regiji od 14 otočnih država i teritorija s oko 10 milijuna stanovnika sa strateškim prednostima za obje strane. Položaj otoka između SAD-a i Azije čini ih ključnim vojnim strateškim mjestom i potencijalnim teritorijem budućih obrambenih postrojenja za Australiju ili Kinu.

Australija ima dugogodišnje ekonomske i kulturne veze s Pacifikom, a za nacionalnu sigurnost zemlje presudno je osigurati da kineska vlada ne stekne veliko uporište u regiji.

Za Kinu regija predstavlja priliku za širenje utjecaja. Nekoliko je otoka među posljednjim državama na svijetu koji su Taipei prepoznali kao diplomatskog partnera u vezi s Pekingom. Kineska vlada htjela bi ih namamiti s Tajvana kao dio svoje dugotrajne strategije izolacije otoka.

Sada je sve to političko manevriranje pretvorilo PNG-ovo izbijanje covid-19 u drugo područje konkurencije jer su se Australija i Kina predstavile kao dobronamjerni partneri.

Ipak, kineskih 300.000 donacija cjepiva otocima u Tihom oceanu nije uspjelo premašiti australskih gotovo 600.000, pogotovo jer Canberra obećala isporučiti još 15 milijuna doza u regiji.

PNG je uspio izbjeći nagli rast zaraženih tijekom pandemije u 2020. godini, ali ove godine slučajevi su naglo porasli, dovodeći do rasta zaraženih na više od 17.000 prijavljenih slučajeva i 179 smrtnih slučajeva.

Vezana vijest

Australija, koronavirus

Stvaran razlog zašto je došlo do 'odbijanja' kineskog cjepiva

Kad su slučajevi u PNG-a počeli rasti u veljači, Kina je najavila da će poslati cjepiva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije odobrila kineska cjepiva pa se Kina složila da će pružiti podatke o testiranjima cijepiva navodi Global Times. No, PNG nije odobrio cjepiva do svibnja.

Do tog je kašnjenja došlo zbog australskih konzultanata koji "rade u sjeni" u PNG-u kako bi "manipulirali" lokalnim politikama. "Utvrđeno je da Australija sabotira i remeti suradnju država pacifičkih otoka s Kinom na cjepivima i mjerama u borbi protiv virusa", tvrdi Global Times.

Iako je Australija tijekom pandemije poslala zdravstvene stručnjake u PNG kako bi ojačali vladine sustave i pružili logističku potporu, Seselja je rekao da nije bio svjestan da daju savjete o djelotvornosti kineskog cjepiva.

Vezana vijest

"Naša predanost Pacifiku duga je i sveobuhvatna", rekao je Seselj. "Bilo koji prijedlog da to činimo kao odgovor drugim zemljama nije dobro utemeljen ako gledate desetljeća dosljedne široke podrške", dodao je.

Australski odjel za vanjske poslove i trgovinu i PNG-ov Nacionalni ured za odgovor na pandemiju covid-19 nisu odgovorili na CNN-ov zahtjev za komentar.

Međutim, kašnjenja u odobravanju kineskih cjepiva su zapravo vrlo jednostavno objašnjiva. Vlasti PNG-a rekle su da žele da Sinopharm dobije odobrenje WHO-a prije uvođenja cjepiva. U međuvremenu je PNG pronašao alternative jer nisu imali izbora budući da je zemlja tijekom ožujka dnevno imala stotine slučajeva covida, što izaziva strah da bi izbijanje moglo svladati ionako krhki zdravstveni sustav otoka.

Tog je mjeseca Australija najavila da će poslati 8.000 doza AstraZenece u PNG. U travnju je PNG primio 132.000 cjepiva AstraZeneca od globalnog saveza cjepiva COVAX. Australija je u svibnju poslala još 10.000 doza, a Novi Zeland 146.000 u lipnju.

Nakon što je prvotno namjeravala koristiti AstraZenecu za cijelu populaciju, vlada sada savjetuje njezinu upotrebu samo za starije od 60 godina, zbog većeg rizika od nastanka krvnih ugrušaka u mlađih ljudi. 

Vezana vijest

koronavirus Australija

PNG ima veći problem od diplomatskog sukoba na svojoj obali. Od 4. srpnja PNG je cijepio samo oko 60.000 od svojih 7 milijuna ljudi, a početkom lipnja im je isteklo 130.000 bočica AstraZenece koje je osigurao COVAX.

To se događa dijelom i zbog velike kolebljivosti oko cjepiva u zemlji, rekla je Justine McMahon, direktorica PNG za humanitarnu neprofitnu organizaciju CARE International, koja ima sjedište u zemlji.

Neki zdravstveni radnici odbili su se cijepiti zbog zabrinutosti je li cijepivo učinkovito, a neke su majke propustile cijepiti djecu cjepivima protiv ospica jer su se bojale da će njihove bebe istovremeno dobiti injekciju covid-19, rekla je McMahon.

Unatoč tome, Australija je regiji dodijelila više cjepiva - vlada je ovog mjeseca najavila da će u narednih 12 mjeseci u Timor-Leste i Pacific poslati 15 milijuna doza cjepiva, što znači velik dio odrasle populacije u regija mogao bi se cijepiti sljedeće godine.

Postoje dobri razlozi zbog kojih Australija želi regiju opskrbiti cjepivima. Australiju od PNG dijeli samo nekoliko stotina milja. Iako je putovanje između dviju zemalja ograničeno, dužnosnici strahuju da će se slučajevi preliti preko granice. Australija, koja je desetljećima kontrolirala PNG, također sebe smatra odgovornom za pomoć.

"Pomaganje PNG-u za Australiju nije nimalo pametno, i to je bio slučaj mnogo prije nego što je Kina uopće imala veliku prisutnost u zemlji, ali još je veća s tim elementom koji je slojevit iznad sve ostale složene dinamike odnosa", rekao je PrykeLowy Instituta.

Vezana vijest

koronavirus delta

Što ovaj sukob zapravo znači za otoke u Tihom oceanu?

Kina je jedan od najvećih davatelja cjepiva na svijetu, ali na Tihom oceanu nema tu titulu.

Do sada je Kina donirala 270.000 cjepiva Salomonovim otocima, PNG i Vanuatuu, prema analitičkoj tvrtki Airfinity, što je manje od pola australskog doprinosa.

Od prošle su godine odnosi između Australije i Kine bili duboko zamrznuti nakon što su Morrison i njegova vlada razbjesnili svoje kineske kolege javnim pozivom na istragu o podrijetlu pandemije.

Seselj je rekao da je Australija ozbiljno shvatila "poredak zasnovan na pravilima" na Tihom oceanu, zbog čega je uložila u svoje obrambene snage i udružila se sa zemljama istomišljenicima koje žele da demokratski principi tamo procvjetaju.

McMahon iz organizacije CARE International rekla je da rasprava o diplomaciji cjepiva ne ide nikome u koristi te umjesto politiziranja, države bi trebale raditi na probijanju ideje da je jedini izlaz iz krize cijepljenje.

Ali postoji mogućnost da bi preusmjeravanje Pekinga na regiju moglo značiti veću financijsku potporu, dajući pacifičkim otočnim zemljama veću pregovaračku moć dok se Kina i Australija natječu za utjecaj.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!