Ostani doma
Novosti / Svijet

ŽENE IZ ISTOČNE EUROPE

Politico o izboru nove šefice NATO-a: Tko su glavne protukandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović?

Politico o izboru nove šefice NATO-a: Tko su glavne protukandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović?
Pixsell/Shutterstock

Špekulacije u Bruxellesu i drugim savezničkim prijestolnicama već su uvelike počele, a neki kažu da je vrijeme da savez imenuje prvu ženu čelnicu. Dodaju i da bi trebala biti iz Istočne Europe

NATO saveznici pretražuju svoje redove kako bi pronašli nasljednika glavnog tajnika Jensa Stoltenberga.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, na najvišem je civilnom mjestu u savezu od listopada 2014. Saveznici su produžili ugovor do rujna 2022., ostavljajući nešto više od godinu dana za pronalazak zamjene. U sjedištu su formalne rasprave tek započele, a očekuje se da će nasljednik Stoltenberga biti predstavljen na summitu čelnika NATO-a u Madridu krajem proljeća ili početkom ljeta sljedeće godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, špekulacije u Bruxellesu i drugim savezničkim prijestolnicama već su uvelike počele, a neki dužnosnici, diplomati i analitičari kažu da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da savez imenuje svoju prvu ženu na vrh. Drugi kažu da bi, s obzirom na nastavak sučeljavanja s Rusijom, odabir nekoga iz Istočne Europe poslao bi se važan signal Moskvi.

Ako ta dva imperativa spojite zajedno, tri imena se sama od sebe nameću na vrh popisa potencijalnih kandidata: bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Dalia Grybauskaitė iz Litve i sadašnja estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, piše Politico

Vezana vijest

Andrej Plenković

Grabar-Kitarović, koja je bila prva hrvatska predsjednica u povijesti u razdoblju od 2015. do 2020., ima prednost što je već radila u sjedištu NATO-a, kao pomoćnica glavnog tajnika za javnu diplomaciju od 2011. do 2014. Politico piše kako je Grabar-Kitarović političku karijeru gradila kao konzervativka desnog centra i da je izgubila na predsjedničkim izborima od Zorana Milanovića.

No Grabar-Kitarović može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih rezimea među potencijalnim budućim šefovima NATO-a, obnašajući dužnost i hrvatske ministrice za europske integracije i ministrice vanjskih poslova. Imala je snažnu ulogu u uspješnim prijavama zemlje za članstvo u EU i NATO-u. Također je obnašala dužnost veleposlanice Hrvatske u SAD-u od 2008. do 2011., što joj je pružilo snažne veze u Washingtonu, koji će imati presudnu riječ u odluci NATO-a.

Grabar-Kitarović suočila se s nekoliko pitanja o tome kako je bila previše prisna s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. 

Vezana vijest

ZOKI

Predsjednik Zoran Milanović u petak je rekao kako bi mu bilo drago za Hrvatsku da bivša predsjednica bude izabrana kao glavna tajnica NATO saveza: 

"Ne bih imao ništa protiv, ali to je za godinu dana. Draže mi je da je ona, ali polako. To bi bilo korisno za Hrvatsku. Bi li bila dobra? Bi, nadam se da bi. Možda je čak i prekvalificirana."

Premijer Andrej Plenković nije bio iznenađen nagađanjima da bi bivša hrvatska predsjednica iz redova HDZ-a mogla doći na čelno mjesto u NATO-u.  

"Nije me ništa iznenadilo, imala je ugled, radila je u NATO-u, sigurno je jedna od onih koji su indicirani da to preuzmu. Drago mi je, rekao je Plenković. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!