Ostani doma
Novosti / Svijet

Namjerava održati razgovore

Erdogan pozvao talibane da okončaju 'okupaciju' Afganistana

Erdogan pozvao talibane da okončaju 'okupaciju' Afganistana
Shutterstock

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. i 20 godina su se borili za svrgavanje vlade u Kabulu koju podržava Zapad

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da bi talibani “trebali okončati okupaciju zemlje svoje braće”, umanjivši uz to značaj upozorenja ove militantne skupine o posljedicama koje će Turska snositi ako njene snage ostanu u Afganistanu. 

“(Talibani) trebaju okončati okupaciju zemlje svoje braće i odmah pokazati svijetu da je mir zavladao Afganistanom”, rekao je Erdogan medijima u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također je dodao da pristup koji talibani imaju nije način na koji bi se muslimani trebali odnositi jedni prema drugima.

Turska, koja je ponudila da upravlja i osigurava kabulsku zračnu luku nakon što se NATO povukao, pregovara sa SAD-om o financijskoj, političkoj i logističkoj podršci.

Zbog njene namjere da zadrži vojsku u Afganistanu kako bi upravljala kabulskom zračnom lukom, talibani su Turskoj prošli tjedan uputili upozorenje.

Erdogan je, na upit da to komentira, rekao da u izjavi koju su talibani uputili nije izričito rečeno “Mi ne želimo Tursku”.

Turska namjerava održati razgovore s talibanima koji se protive ovoj mjeri, najavio je turski predsjednik, kako prenosi France Presse.

Vezana vijest

Sedat Peker

"Trenutno, bilo na razini Ministarstva vanjskih poslova ili na mojoj razini, (...) pokušavamo vidjeti koje razgovore možemo voditi s talibanima i kamo nas te razmjene mogu odvesti", kazao je Edogan.

Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. i 20 godina su se borili za svrgavanje vlade u Kabulu koju podržava Zapad i ponovnu uspostavu islamske vlasti te se sada ponovno bore da osvoje teritorij dok se strane vojske povlače iz te zemlje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!