Ostani doma
Novosti / Svijet

Prekretnica

VIDEO Najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos došao do ruba svemira i uspješno sletio natrag na Zemlju

VIDEO Najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos došao do ruba svemira i uspješno sletio natrag na Zemlju
AP Images

Branson je poletio prvi, no Bezos je poletio na veću visinu, 100 kilometara od Zemlje

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, poletio je u utorak prema rubu svemira iz pustinje u zapadnom Teksasu zajedno s trojicom članova posade u raketnom brodu New Shepard njegove kompanije Blue Origin, što se smatra još jednom prekretnicom u eri privatnih svemirskih putovanja.

Svemirska letjelica pokrenula je svoje motore BE-3 s lansirne rampe Blue Origina, oko 32 kilometra od ruralnog grada Van Horna, po dobrom vremenu, s prohladnim jutrom i vedrim nebom. Nakon leta koji je trajao ukupno deset minuta i 20 sekundi, letjelica se sigurno spustila na Zemlju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bezos, 57-godišnji milijarder, odletio je prema rubu svemira devet dana nakon leta Britanca Richarda Bransona u raketnom zrakoplovu svoje tvrtke Virgin Galactic. Putnici, Branson i još trojica djelatnika Virgin Galactica mogli su se odvezati i uživati u bestežinskom stanju nekoliko minuta. Letjelica se potom vratila na pistu s koje je krenula. Dvojica bogataša su žestoki suparnici u industriji svemirskog turizma u nastajanju.

Bezos svemir

Branson je poletio prvi, no Bezos je poletio na veću visinu, 100 kilometara od Zemlje, dok je Virgin Galactic bio na visini od 86 kilometara od Zemlje.

Vezana vijest

Jeff Bezos

U letjelici New Shepard je uz osnivača Amazona bio njegov brat Mark, 82-godišnja avijatičarka Wally Funk i maturant, 18-godišnji Oliver Daemen.

Bezosov suborbitalni let pada na godišnjicu prvog slijetanja na Mjesec 1969., kada su na tlo Zemljinog satelita stupili astronauti Neil Armstrong i Edwin "Buzz" Aldrin.

Letjelica je dobila ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru 1961. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!