Ostani doma
Novosti / Svijet

nisu zadovoljni

Narodna banka Srbije o Tesli na euru: 'To je prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda'

Narodna banka Srbije o Tesli na euru: 'To je prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda'

Ako bi došlo do realizacije ove najave, naša strana bi sigurno poduzela odgovarajuće mjere, poručili su iz Srbije

Lik znanstvenika Nikole Tesle naći će se na hrvatskoj kovanici eura u vrijednosti 50, 20 i 10 centi, a prijedlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica. Tesla na hrvatskoj kovanici razveselila je Hrvate, ali razbjesnila dio Srba.

"Narodna banka Srbije je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", rekli su za Telegraf Biznis iz Narodne banke Srbije. 

Vezana vijest

Direktov prijedlog postao hit, Teslu na euru žele i predsjednik i građani i stručnjaci. 'To je jedinstvena prilika da i mi ispričamo svoj dio o Tesli'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Države obično formiraju komisije koje rade izbor nacionalnog dizajna eurokovanice u konkurenciji većeg broja prijedloga. Država članica ima obavezu obavještavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana euro kovanica, a zahtjev za odobrenje dizajna podnosi se Savjetu EU.

Vezana vijest

Andrej Plenković

Savjet EU odobrit će dizajn nacionalne strane eurokovanice ako su ispunjeni tehnički uvjeti i ako nema primjedbi drugih država članica koje koriste euro kao zajedničku valutu.

"U slučaju da ima primjedbi Savjet EU donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva kvalificiranom većinom glasova. Pored toga, treba naglasiti da se navedena uredba odnosi na države koje su ispunile uvjete za pristupanje Eurozoni, a da Republika Hrvatska može najranije to da učini 2023. godine", poručili su. 

Tesla, spomenik

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!