Ostani doma
Novosti / Svijet

Spriječili totalni užas

Kemijska megaeksplozija u Leverkusenu: Jedan mrtav, 16 ranjenih, četvero nestalih, otrovni oblak prijeti, ali je barem požar ugašen

Kemijska megaeksplozija u Leverkusenu: Jedan mrtav, 16 ranjenih, četvero nestalih, otrovni oblak prijeti, ali je barem požar ugašen
AP IMAGES

Gorjele su neke od najotrovnijih otpadnih tvari, vatrogasci su uspjeli ugasiti požar prije nego što je došlo do povijesne katastrofe

Do onog najgoreg u Leverkusenu u Njemačkoj ipak nije došlo, premda popis žrtava trenutno navodi jednog poginulog, 16 ranjenih, u pravilu teško, i četvero ljudi koji se još uvijek vode kao nestali.

Vatrogasci su nakon četiri sata utrke s prijetećom katastrofom nesagledivih posljedice uspjeli ugasiti požar koji je danas oko 9.30 izbio u pogonu za obradu otpada tvrtke Currenta u industrijskoj četvrti na istoku grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako opisuju brojni izvještaji po Njemačkoj, požar je započeo užasnom eksplozijom koja se osjetila i više od deset kilometara dalje od epicentra, o čemu je svjedočila i čitateljica RTL.hr.

U jednom trenutku vatrogasci su priopćili da Köln, udaljen nešto više od 10 kilometara od Leverkusena, nije ugrožen. Bilo je to u trenucima nakon što su prvo zatulile sirene, a potom aplikacije za uzbunjivanje proglasile stanje "ekstremne opasnosti".

Vezana vijest

Kemijska eksplozija u Njemačkoj

Savezne službe poslale su hitno upozorenje svima da se zabarikadiraju u zgradama zbog opasnosti od otrovnog dima koji je kuljao iznad istočnog dijela Leverkusena.
RTL je prenio podulji popis najgorih kemikalija koje se inače skladište i prerađuju u pogonu kojim je divljao požar: intekticidi, pesticidi, PCB, azbest...

Kemijska eksplozija u Njemačkoj


I dok su vatrogasci jurili u ekstremno opasnu intervenciju, u jednom trenutku objavljeno je da je požar izbio u prostoru pogona za preradu otpada u kojem se nalaze rezervoari sa zapaljivom tekućinom. Najveći strah kod upućenih u situaciju izazivao je rezervoar volumena 100.000 litara.

Medijski izvještaji navodili su da bi, u slučaju da vatra zahvati i njega i da dođe do eksplozije, najbliže zgrade bile direktno ugrožene da požar zahvati i njih.

Vezana vijest

Kemijska eksplozija u Njemačkoj

Vatrogasci su ipak uspjeli spriječiti drugu eksploziju.

Tek tada dopušten je promet dvama obližnjih autoputova.

Kölner Stadtanzeiger navodi da su se od početka prošlog tjedna u pogon za preradu otpada tvrtke Currenta stizao isključivo krš iz nedavno poplavljenih područja.

Tagesschau pak podsjeća da je tvrtka Currenta promijenila vlasnika otkako su Bayer i Lanxess prodali svoje udjele investicijskoj tvrtki australske banke Bank Macquarie.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!