Ostani doma
Novosti / Svijet

o otvorenom balkanu

Vučić kritizira EU, kaže da je Otvoreni Balkan "povijesna prilika" za cijelu regiju

Vučić kritizira EU, kaže da je Otvoreni Balkan
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da, u okolnostima kad EU nema jasnu startegiju prema Zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku, nadu i obvezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost.

U autorskom tekstu za beogradski list "Politika" Vučić je, u povodu projekta regionalne suradnje koji obuhvaća Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istaknuo kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijelu regiju, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ovog tjedna u Skoplju "povijesni" te da će "povijesni biti i njihovi rezultati".

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u izvanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana "mini Shengen", službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Tri dokumenta

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta - o razumijevanju i suradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, te Sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Vezana vijest

Europa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutarnjim razlikama, ocijenio je u tekstu Vučić, istaknuvši da u Bruxellesu ne postoji "potpuno jasna strategija prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim europskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji".

Nisu ništa manje pametni

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, naveo kako su i osnivači EU-a "znali da mogu prevladati tešku povijest samo ako se počnu povezivati preko ekonomije", te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

"Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU-a", istaknuo je Vučić.

On je istaknuo kako sudionici ove regionalne inicijative žele ući u Europu, no da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova "nasušna potreba".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!