Ostani doma
Novosti / Svijet

Umalo izbjegnuto

Snage skoro kao NE Krško: U Turskoj uspjeli od požara spasiti jednu od najvećih termoelektrana u zemlji

Snage skoro kao NE Krško: U Turskoj uspjeli od požara spasiti jednu od najvećih termoelektrana u zemlji
Emre Tazegul/AP

Spaljeni su deseci tisuća hektara šuma, a ekološki stručnjaci upozoravali su na opasnost da vatra proguta i elektranu snage 630 MW

Vatra koja je prijetila termoelektrani na ugroženom jugozapadu Turske koji se danima bori s požarima, ugašena je, objavile su lokalne vlasti u četvrtak, a radnici i stanovnici evakuirani su brodom.

Vatrogasci su nastavili borbu s vatrenom stihijom koju je predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisao kao najgoru s kojom se Turska suočila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Spaljeni su deseci tisuća hektara šuma, ekološki stručnjaci upozoravali su na novu opasnost jer se vatra približila elektrani na ugljen Kemerköy, snage 630 MW za koju se ugljen, točnije lignit, vadi iz obližnjeg rudnika. 

Riječ je o tolikoj termoelektrani da je njena snaga samo nešto manja od NE Krško. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se još jedna, Yatagan, identične snage, te se za te dvije termoelektrane smatra da su svojim radom od 1985. do 2017. prouzročile 45.000 preranih smrti ljudi.

"Vatra u termoelektrani ugašena je. Nije bilo eksplozije u postrojenju i nije bilo istjecanja kemikalija", stoji u izjavi lokalnih vlasti općine Mugla.

Erdoganov ravnatelj za komunikacije Fahrettin Altun rekao je ranije da vatra nije oštetila glavne jedinice u elektrani Kemerköy. U četvrtak su bili vidljivi stupovi dima iznad drveća, a helikopteri su gasili vatru blizu tvornice, javlja Reuters.

Riječ je, inače, o termoelektranama koje su 9. i 10. najveći pogoni za proizvodnju električne energije u Turskoj. Usporedbe radi, NE Krško snage je 696 MW.

Više od 150 požara izbilo je u zadnjih devet dana na jugozapadu Turske, a vatrogascima su napore otežavale visoke temperature i i jaki, suhi vjetrovi koji su se proširili i na druge mediteranske zemlje. 

Grčke vlasti naredile su još evakuacija na otoku blizu Atene u četvrtak, a vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u blizini mjesta održavanja antičkih Olimpijskih igara na zapadnom Peloponezu dok se zemlja bori s požarima već treći dan. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!