Ostani doma
Novosti / Svijet

150 požara je aktivno

Gore požari diljem Grčke: Traje evakuacija stanovništva, od dima se ne može disati - pomoć stiže iz EU

Čeka ih još nevolja

Hrvatski požar-sezone kod Trogira je ugašen, no Sredozemlje i dalje gori. 150 požara još je aktivno u Grčkoj, no sva su strateška i turistička mjesta obranjena. Vatra je stigla i do glavnog grada u kojem se, tvrde Atenjani, od dima ne može disati. Strepnja se nastavlja jer je uz temperature iznad 40 najavljen jak vjetar. 

Plamen je doslovno lizao predgrađe Atene. Nekoliko tisuća ljudi iz naselja na sjeveru glavnog grada evakuirano je, Nikos se sa suprugom vratio na svoje ognjište.

"Kuća mog prvog susjeda je izgorjela, ona kuća ondje je izgorjela, kuća iza moje je izgorjela, ne znam kako je meni Bog pomogao, pa moja nije", rekla je Nikos Karangelis iz Atene. 

Život u Ateni, iz koje se i sada bježi zbog dima i toplinskog vala – gotovo je nemoguć.

"Ovdje je već bolje, ali u gradu su smog i zagađenje neizdrživi, ne može se disati, gušio sam se", rekao je Kostas iz ovog grada.

Pomoć Grčkoj i danas šalje niz zemalja EU-a

U predgrađe Atene stigao je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis: "Infrastruktura je izdržala. Ali teškoće su tek pred nama. Imamo još nekoliko dana vrućine, tada će krenuti vjetrovi pa još jednom molim sve da budu u punoj pripravnosti kako bi šteta od sada bila što manja". 

Na otoku Eubeji, nasuprot Atene već je izgorjelo 150 kuća. Svi stanovnici bili su ili evakuirani ili su sami pobjegli pred vatrom, osim monaha iz manastira Sv. Davida u središtu otoka. Oni nisu htjeli napustiti samostan ni dok je gorio. Nitko nije stradao.

Vatra je došla i do Olimpije, antičkog mjesta održavanja Olimpijskih igara iz kojega kreće i olimpijska baklja. Gasitelji, među kojima i civili nisu dozvolili da se proširi na jedno od najpoznatijih kulturno – povijesnih spomenika u svijetu.

Gorjelo je i na Rodosu. Grčki ministar razvoja pobrinuo se da svima bude jasno što je uzrok požara ovakvih razmjera.

Nikolaos Papathanasis, grčki ministar razvoja rekao je:  "Sve je ovo izravno povezano s klimatskim promjenama. Kao što vidite temperatura s kojoj se borimo u Grčkoj je vrlo, vrlo visoka".

Pomoć Grčkoj i danas šalje niz zemalja EU-a.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!