Ostani doma
Novosti / Svijet

žene se s pravom boje

Slučaj ove djevojke šokirao je svijet - talibani su joj odsjekli nos i uši: Prošla je 12 operacija, a ovako izgleda danas

Slučaj ove djevojke šokirao je svijet - talibani su joj odsjekli nos i uši: Prošla je 12 operacija, a ovako izgleda danas
Screenshot Youtube

Onesvijestila se od boli, a probudila se jer se počela gušiti u vlastitoj krvi

Talibani su ponovo uspostavili kontrolu nad Afganistanom, pa ljudi panično pokušavaju napustiti zemlju. Najviše razloga za, sada već sveprisutni strah, imaju žene. 

Iako je glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid obećao nedavno kako će poštovati prava žena, ali u okvirima šerijata, na slikama koje su nedavno osvanule se vidi strahovito kažnjavanje žena koje demantiraju talibane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Žene znaju čega se boje jer se gotovo cijeli svijet sjeća Bibi Aishe, možda i najpoznatije žrtve talibana i jedne od rijetkih koja je preživjela mučenje i pričala o njemu. Talibani su joj odsjekli uši i nos kao 18-godišnjakinji. Razlog je bio pokušaj bijega od muža s kojim joj je dogovoren brak dok je još bila dijete.

Aisha je bila obećana jednom talibanu. Obećao ju je njezin otac kada je imala 12 godina. Sa 14 ju je naterao da se uda za njega. Četiri godine je Aisha trpjela stravično nasilje. Muž ju je tretirao kao da je ropkinja, a onda je pokušala pobjeći. Uhvaćena je i nakon pet meseci zatvora, puštena je da se vrati u roditeljsku kuću. Tamo su je dočekali talibani i odvukli je u planine u blizini njenog sela Uruzgan.

Vezana vijest

šRIĆ

Pretukli su je i odsjekli joj nos i uši. Aishin zet ju je držao, dok ju je muž kažnjavao. Onesvijestila se od boli, a probudila se jer se počela gušiti u vlastitoj krvi. Kada je došla sebi, shvatila je kako je ostavljena na planini da umre.

Nekako je uspjela otpuzati do kuće svoje bake i djeda koji su joj odbili pomoći. Nastavila je puzati do američke vojne baze gdje joj je pružena pomoć.

Pobjegla je iz Afganistana, a usvojio je jedan par - muž iz Afganistana i žena iz SAD-a. Sada živi u Marylandu, a uz njihovu pomoć prošla je kroz 12 rekonstrutivnih operacija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!