Ostani doma
Novosti / Svijet

'PLESANJE' S COVIDOM-19

Rezultati britanskog eksperimenta: Ukinuli su mjere prije mjesec dana, ali su cijepljenjem spasili 100.000 života

Velika Britanija prva je na svijetu ukinula sve epidemiološke mjere i oslonila se samo na visoku cijepljenost svog stanovništva

Kao da slave kraj pandemije, baš ovaj tjedan, mjesec dana nakon ukidanja svih mjera, dogodila se promjena straže u Buckinghamskoj palači, prvi put nakon 18 mjeseci. Hrvatica Josipa Kukor, plesačica modernog baleta u Londonu, kaže kako neki još nose maske, iako ne moraju.

"Jedino se nose u javnom prijevozu jer stvarno kad se uđe u tube to je zagušljivo i jako je sve zgusnuto i ima smisla, ali ostalo i po dućanima nema više socijalne distance, maknuli su sve naljepnice s poda i ono još je čudno jer vidi se otisak, ali dobar je osjećaj vidi se da stvari idu na bolje", govori Kukor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bolje je itekako, uvjerava britanska Vlada koja svaki tjedan izbacuje procjene kakve mi zasad u Hrvatskoj nemamo. Dosad je cijepljeno 87 posto Britanaca starijih od 18, iz toga izvode podatak da je cijepljenjem spriječeno 92 500 korona smrti. A evo i zašto. U siječnju ove godine imali su najviše slučajeva ikad 67 tisuća u jednom danu, do svibnja je sve palo na tisuću dnevno, u srpnju opet rast 39 tisuća u danu, tad su ukinute sve mjere, a jučer je bilo 30 000 slučajeva. Dakle zaraza se širi usprkos cijepljenju, ali broj preminulih ne raste ni približno brzo kao prije. 1824 osobe umrle su u jednom danu na vrhuncu zaraze u siječnju, u svibnju 12 korona smrti dnevno, ali nakon popuštanja svih mjera – dnevni broj preminulih opet raste, jučer 174.

Vezana vijest

Britanija noćni klub

"Kod cijepljenih virus brzo nestaje, razdoblje u kojem mogu prenositi virus je znatno kraće", tvrdi Petar Openshaw s Imperial Collegea u Londonu.

"Primijetili smo da se zaraza najviše širi među necijepljenima i mladima. Najviše među dobnom skupinom 13-24. Porast slučajeva predvode mladi", kazao je Paul Elliot s Imperial Collegea u Londonu. 

Prije mjesec dana 1200 znanstvenika pobunilo se protiv Johnsonove odluke o ukidanju svih mjera – potpisali su pismo, upozoravali su da je to neetični eksperiment, govorili da slobodno kolanje virusa osigurava plodno tlo za pojavu sojeva otpornih na cjepiva. Danas nema nikakvog pritiska javnosti da se mjere vrate. Ali sada je jasno da nema govora o onom famoznom 70 postotnom imunitetu krda koje će zaustaviti koronu.

Vezana vijest

noćni klub

"Za sada proračuni su negdje oko 90 ili čak iznad 90 posto kako bi se spriječilo širenje virusa u zaraženim područjima", kazao je virusni imunolog Luka Čičin Šain.

Čičin Šain smatra da Hrvatska ne treba krenuti putem Britanaca i dozvoliti sve.

"Mislim da je razumno naći jedan kompromis, da nam ne treba niti nekakav strogi lockdown niti nam treba sad odustati od svih mjera nego trebamo naći jednu zlatnu sredinu", tvrdi Čičin Šain.

Premda britanski eksperiment daje rezultate, zasad ga se nitko ne usudi slijediti. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!