Ostani doma
Novosti / Svijet

kontroverzan stav

Poznati njemački virolog: 'Moj cilj je dobiti infekciju koronavirusom nakon cijepljenja'

Poznati njemački virolog: 'Moj cilj je dobiti infekciju koronavirusom nakon cijepljenja'
Screenshot You Tube

Dr. Georg-Christian Zinn, ravnatelj Higijenskog centra Bioscientia, kritizirao je takav stav virologa

Možemo se zaraziti unatoč cijepljenju, to je sada već jasno svima, no očekivanja su da će infekcija biti blaža te da bi cijepljenjem hospitalizacija, odnosno teži oblici bolesti trebali biti izbjegnuti. 

No, poznati njemački virolog Christian Drosten ide čak i korak dalje i kaže kako je infekcija nakon cijepljenja razumna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Otporan imunitet za stanovništvo može se postići samo stalnim kontaktom s koronavirusom", objasnio je Drosten u razgovoru za NDR, a prenosi Fenix magazin.

Drosten kaže kako je dobro primiti cjepivo a onda se zaraziti koronavirusom jer samo tako ćemo postati dugotrajno imuni. Virus će se, kaže, pojavljivati svakih nekoliko godina.

Što se tiče rizika od infekcije nakon cijepljenja, virolog objašnjava: "Kao zdrava odrasla osoba koja je dva puta cijepljena protiv virusa, mogu preuzeti odgovornost za rizik. Za ostale skupine stanovništva, međutim, to se ne odnosi." 

Dr. Georg-Christian Zinn, ravnatelj Higijenskog centra Bioscientia, kritizirao je takav stav virologa.

"Još nismo imali nikakva istraživanja na tu temu. Znamo iz prošlosti da će infekcija reagirati na cijepljenje i to uglavnom nesvjesno dovodi do poticanja stvaranja antitijela. Prilično je neobično da ljudi to rade svjesno, a mi o tome nemamo podataka," objašnjava dr. Zinn u razgovoru za RTL.

Vezana vijest

Saša Srića

Čak i ako bi kontakt s virusom mogao imati važnu ulogu u daljnjem endemskom tijeku, Christian Drosten vidi ključ uspješne borbe protiv virusa u cijepljenju populacije u cijeloj zemlji.

Zbog toga virolog smatra potrebnom kvotu cijepljenja od preko 90 posto, što se trenutno čini utopijskim. Prema posljednjim informacijama Instituta Robert Koch (RKI), do sada je samo 61 posto ukupnog stanovništva u Njemačkoj potpuno cijepljeno.

"Njemačkoj će stoga zasigurno na jesen ponovno trebati ograničenja kontakata", procjena je glavnog virologa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!