Ostani doma
Novosti / Svijet

kome vjerovati?

Sve teorije zavjere oko 9/11: Neboderi su bili puni eksploziva, za sve je kriv azbest, nestalo zlato, dokumenti...

Sve teorije zavjere oko 9/11: Neboderi su bili puni eksploziva, za sve je kriv azbest, nestalo zlato, dokumenti...
Profimedia

Mnogi teoretičari zavjera i danas zagovaraju činjenicu da su neboderi već ranije bili napunjeni eksplozivom koji je buknuo kada su se avioni zabili u tornjeve

Prošlo je 20 godina od, nažalost, svima poznatog bombaškog napada i rušenja nebodera World Trade centra u kojem je poginulo gotovo 3000 ljudi. I danas,  20 godina nakon, razvijaju se teorije o tome što se stvarno dogodilo kobnog 11. rujna 2001. godine.

Neboderi bili napunjeni eksplozivom?

Mnogi teoretičari zavjera i danas tvrde da su neboderi već ranije bili napunjeni eksplozivom koji je buknuo kada su se avioni zabili u tornjeve. S obzirom da je jedan avion pogodio razinu nebodera od 94 do 98 kata, a drugi dio od 78 do 84 kata, s ukupno 110 katova, mnogi smatraju kako nije moguće da oštećenja u tolikoj mjeri obuhvate i 80-ak katova ispod.

Zgrada WTC 7 i ogromna količina prašine?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

(Screenshot/twitter)

Nakon urušavanja Blizanaca, srušila se i susjedna zgrada WTC 7 od 47 katova za manje od sedam sekundi. U nju nije udario zrakoplov, a službeni uzrok je, kažu, požar. Niti jednog arhitekta koji je radio na projektu (i van njega) ni danas ne mogu uvjeriti da je 200 tisuća tona čelika u 6,6 sekundi palo na zemlju. Mnogi smatraju da je eksplozija prvo bila u toj "7-ici", a onda je uslijedio napad na Blizance.

Nadalje, cijeli dio oko Blizanaca bio je u ogromnoj količini prašine koja se, tvrde mnogi, nije mogla stvoriti od "samog" zabijanja aviona, odnosno, da je veća količina eksploziva trebala biti prisutna da bi se to dogodilo.

Drugi ih, pak, uvjeravaju da je to zbog "domino-efekta" rušenja katova nebodera koji su puni zraka i čiji se katovi slažu jedan na drugi (kako pri izgradnji, tako i pri padanju), prenosi Popular Mechanics.

Teroristi koji su izveli napade na SAD 11. rujna 2001.

Tako mala rupa, a tako jak udarac?

Zrakoplov s promjerom krila od 37 metara, koji je udario u Pentagon, ostavio je rupu od samo pet metara. U to mnogi i danas ne vjeruju, kao ni da su piloti početnici uspjeli manevrirati golemom letjelicom tako lako.

Vezana vijest

11. rujna kolaž

Za tijela koja su pronađena u Pentagonu tvrde da su naknadno postavljena, a pozivi iz aviona lažirani. Zbog velikog interesa javnosti i temeljem Zakona o slobodi informacija, američke vlasti morale su 2006. godine prikazati snimke nadzornih kamera iz Pentagona i obližnjih zgrada.  

Nitko od prisutnih medija nije jasno vidio avion kako udara u Pentagon. Prenijeli su da su vidjeli bijelu grudu, bijeli udar i tanku bijelu mrlju. 

Službeno objašnjenje glasi: "U trenutku udara, jedno krilo aviona udarilo je u tlo, a drugo u nosive stupove, zato je rupa bila tako mala. Šteta je dodatno umanjena jer je to krilo Pentagona nedavno renovirano". 

Zamah teorijama zavjere koje su stigle u "srce američke politike"

Kako je zaduženi SAD prema nekim teoretičarima zavjera bio pred financijskim slomom prije napada, oni tvrde da je napad bio namješten kako bi vlasti mogle opravdati sve silne buduće gubitke. Mnoge brine činjenica da zračna obrana nije reagirala iako je trebala srušiti avione prije udara. "Iza svega stoji CIA, Amerika, Bush".

U ruševinama Blizanaca i WTC 7 zgrade nestali su brojni dokumenti tajnih i državnih službi, ali i banke JP Morgan. Od 950 milijuna u zlatnim polugama pronađeno je samo 230 milijuna.

Vezana vijest

Đivo Đurović za Direkt nedavno je rekao svoje najomiljenije teorije zavjere vezano uz taj dan:

"11.9.2001. navečer u jednu lokalnu TV u New Yorku nazvao je Trump. Htio se pohvaliti kako poznaje ne samo Manhattan i arhitekturu i rekao je kako on isto ima neboder u financijskom distriktu i kad su pali Twinsi pohvalio se kako je njegov neboder sada najviši.

Trump je širitelj brojnih teorija zavjere o 11. rujnu, od toga da je za pad je kriv azbest, da kerozin nije mogao rastopiti čelične grede, i najpoznatija da su muslimani slavili u New Jerseyju dok se ovo događalo."

"Sve su to laži, ali tko je mogao misliti da će takve laže i teorije zavjere 20 godina kasnije ne samo doći na rub političkog prostora, nego u samo srce. Da će taj Trump koji se hvalio da ima neboder postati predsjednik, izgubiti izbore i tvrditi potpuno izmišljeno kako nije izgubio izbore. Američka politika promijenila se zbog teorija zavjere koje nisu počele s 11. rujnom, ali su dobili veliki zamah", kazao je Đurović. 

New York, 11. rujna 2001.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!