Ostani doma
Novosti / Svijet

Analiza

Krenula objava tajnih dokumenata o napadima 11. rujna, no velikih otkrića o Saudijskoj Arabiji nema

"Zadnjih 20 godina periodički se špekulira o tim vezama. One zacijelo postoje, ali nisu toliko jasne i nedvojbene", kaže analitičar

Na 20-tu obljetnicu terorističkih napada 11. rujna, američki FBI objavio je prve dokumente povezane s istragom o napadima i sumnjom na potporu saudijske vlade otmičarima aviona. A bit će ih još...

Objava slijedi izvršnu uredbu predsjednika Joea Bidena koji je i jučer branio svoju odluku o povlačenju iz Afganistana, rekavši da Sjedinjene Države ne mogu napasti sve zemlje u kojima se nalazi al-Kaida. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još se nije ni slegla prašina nakon najgoreg terorističkog napada na američkom tlu, a već je prst krivnje uperen u Al Kaidu.

"Nećemo raditi nikakvu razliku između terorista koji su počinili ova djela i onih koji ih štite", kazao je na sam dan napada 11. rujna 2001. tadašnji predsjednik George W. Bush.

Samo dva tjedna kasnije javnost je već vidjela fotografije svih 19 otmičara aviona, od kojih su čak 15 bili iz Saudijske Arabije. No, ni poslije 20 godina povezanost saudijske vlasti s napadima nije utvrđena. Ni nakon što je jučer objavljen dokument FBI-ja o sumnjama da je saudijski obavještajni agent upleten u pružanje pomoći oko putovanja, smještaja i financiranja dvojici otmičara.

Vezana vijest

New York, 11. rujna 2001.

"Zadnjih 20 godina periodički se špekulira o tim vezama. One zacijelo postoje, ali nisu toliko jasne i nedvojbene da bi cijelu Saudijsku Arabiju koja je veliki američki saveznik prometnule u drugu kategoriju, a kamoli u kategoriju Afganistana za kojeg je bilo jasno da je domaćin Bin Ladenu i cijeloj njegovoj organizaciji", kazao je za RTL Igor Tabak, analitičar portala Obris.org.

Može li se al-Kaida vratiti? Da...

Dokument je deklasificiran uredbom predsjednika Bidena, u idućih šest mjeseci najavljeno ih je još. Na jučerašnjoj komemoraciji u Pennsylvaniji, Biden se nije osvrtao na dokument, ali jest na mogućnost povratka Al Kaide.

"Može li se al-Kaida vratiti? Da, i reći ću vam, već su se vratili na druga mjesta. Koja je strategija? Moramo napasti sva mjesta gdje se nalazi al-Kaida i tamo ostaviti naše postrojbe? Budite ozbiljni!", kazao je Biden.

Odvojeno od Bidena i svih ostalih bivših predsjednika, 11. rujna komemorirao je i Donald Trump posjetom policijskoj stanici u New Yorku, gdje ipak nije propustio napasti Bidena oko povlačenja iz Afganistana, iako je odluku o tome donio upravo on.

Vezana vijest

Trump

"Tko god da je to osmislio, i petogodišnjak bi rekao da vojska ide zadnja. I to su oni htjeli. Nisu mogli vjerovati da odlaze. Dakle, radilo se o velikoj nesposobnosti", kazao je bivši predsjednik SAD-a.

Činjenica ostaje, u Afganistanu su ponovno na vlasti talibani, kao i prije napada 11. rujna. I baš su jučer, na 20. obljetnicu napada, na predsjedničkoj palači u Kabulu izvjesili svoju zastavu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!