Ostani doma
Novosti / Svijet

zabadnobalkanska turneja

Kancelarka Merkel započela je posljednju turneju i to na Balkanu: Prva na listi je bila Srbija, susrela se s Vučićem

Dva tjedna prije isteka mandata, njemačka kancelarka Angela Merkel započela je posljednju turneju u toj funkciji - i to na Balkanu.

Prva na listi zapadnobalkanskih zemalja koje Merkel posjećuje je Srbija, a sve s ciljem pružanja podrške nečlanicama Unije na putu do Europe. A na njenom putu do Beograda prvi se našao Aleksandar Vučić koji joj je već u zračnoj luci poklonio buket cvijeća, pripremio svečani doček i izrazio zahvalnost na svemu što je učinila za Srbiju i zapadni Balkan.

Vezana vijest

Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ako me pitate da li sam se osećao sigurno kada je u evropi postojala angela merkel, neću da okolišam, ona je jedina mogla da podigne slušalicu i da utiče na odnose u regionu", rekao je Vučić.

"Ako Europska unija nije dovoljno brza u izgradnji cesta i sličnom, zemlje zapadnog Balkana prisiljene su ući u dogovore s drugim partnerima. Govoreći kao njemačka kancelarka i članica Europske unije, moram reći da se uvijek moramo sjetiti koliko je geostrateški važno približavanje ovih zemalja Europskoj uniji", poručila je nmjemačka kancelarka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!