Ostani doma
Novosti / Svijet

misteriozan nestanak

Dva vrhovna talibana nestala iz javnosti. Kako je o talibanima riječ, svi pomišljaju na logičan odgovor na ovu tajnu

Dva vrhovna talibana nestala iz javnosti. Kako je o talibanima riječ, svi pomišljaju na logičan odgovor na ovu tajnu
Tolo/YouTube/screenshot

U Kabulu se šire priče da je ubijen ili teško ozlijeđen u tučnjavi s drugim talibanskim čelnikom

Dva viša talibanska čelnika nestala su iz javnosti, što je natjeralo Afganistance da se zapitaju je li vrhovni vođa grupe i novi potpredsjednik vlade uopće živi.

Najviši talibanski vođa, Mullah Haibatullah Akhundzada, nije viđen u javnosti već mjesec dana nakon što su militanti preuzeli kontrolu nad Afganistanom. Glasnogovornik je opovrgnuo glasine o njegovoj smrti.

Vezana vijest

Talibani, aerodrom, Afganistan

Glasnogovornik je demantirao glasine

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mula Abdul Ghani Baradar, jedno od najpoznatijih talibanskih lica, također je nestao. Pitanja o dobrobiti političkog vođe i ključne osobe u mirovnim pregovorima pojavila su se nakon štonekoliko dana nije viđen u javnosti.

U Kabulu se šuškalo da je ubijen ili teško ozlijeđen u tučnjavi s drugim talibanskim  čelnikom tijekom svađe o tome kako podijeliti afganistanska ministarstva, piše The Guardian.

Čini se da su službeni napori da se otklone glasine samo produbili misterij. Talibani su objavili fotografije rukom ispisane bilješke jednog od Baradarovih zamjenika u kojoj se kaže da je u Kandaharu, a zatim su podijelili audio poruku za koju se pretpostavlja da je iz Baradara i stare fotografije.

Odsustvo videa tijekom službenog objašnjenje izazvalo je još više pitanja građana jer talibani više nisu pobunjenička skupina koja se skriva, a Baradarin je poznato lice zbog svoje međunarodne uloge.

Glasnogovornik Suhail Shaheen demantirao je glasine na Twitteru. "Mullah Bradar, zamjenik premijera Islamskog Emirata Afganistan, u glasovnoj je poruci odbacio sve tvrdnje da je ozlijeđen ili ubijen u sukobu. Kaže da su to laži koje su potpuno neutemeljene", napisao je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!