Ostani doma
Novosti / Svijet

Večeras

Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put slijedi nova pravila

Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put slijedi nova pravila
Pixabay

Nasilni i koordinirani antivakseri, teoretičari zavjera... U prvom redu je riječ o širenju teorija zavjere o 'koronadiktaturi'

Mnoštvo kanala pokreta "Querdenken" od danas je izbrisano s Facebooka, objavio je Der Spiegelov portal večeras kao prijelomnu vijest, kao i sa svih drugih platformi koje pripadaju kompaniji, poput Instagrama.

Riječ je o pokretu nastalom u Stutgartu sredinom prošle godine, unutar čijih mreža se otada diljem Njemačke organiziraju protesti i akcije protiv epidemioloških mjera, u pravilu s izrazito antivakserskom pozadinom i često s pozicija teorija zavjera u nekom obliku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako bi se pokret moglo s nečime uspoređivati, na tom tragu bio bi, primjerice, američki QAnon.

Facebook je u četvrtak navečer objavio da je nakon nekoliko mjeseci priprema krenuo u brisanje kompletne mreže pokreta Querdenken iz Njemačke kao i onih koji su s pokretom povezani.

Facebook zasad nije objavio koliko je profila i stranica izbrisano, ali njemački mediji navode da je već na početku riječ o oko 150 grupa, profila i stranica. Potpuno je nestao "Querdenken711" iz Stuttgarta kojega je pratilo 30.000 ljudi. Organizator skupine Michael Ballweg nestao je sa svim svojim profilima.

Vezana vijest

Branimir Bunjac

Facebook je svoj postupak objasnio time što se s dotičnih računa stalno i iznova, i to koordinirano, kršilo pravila na Facebookovim platformama:

"Tu spadaju brojne objave lažnih informacija vezanih uz zdravlje, govor mržnje i pozivi na nasilje."

Objavu ovakve akcije Facebooka potpisuje Nathaniel Gleicher, šef sigurnosti ove kompanije na razini svijeta, te Semjon Rens, odgovoran za pravne postupke kompanije u političkim temama.

U objavi se objašnjava da je ovdje riječ o drugačijoj situaciji od uobičajenog uklanjanja sadržaja poput poziva na nasilje, mobbing, odnosno lažnih informacija. 

"U pojedinim slučajevima je jasno da je riječ o prijestupima organiziranih skupina, koji ciljano i koordinirano nastoje podržavati nedopustive postupke svojih članova i uporno ponavljaju kršenja naših pravila", navodi se:

Vezana vijest

Italija koronavirus

"U prvom redu je riječ o širenju teorija zavjere o 'koronadiktaturi'. Ovim narativom se mjere njemačke vlade u zaustavljanju covida-19 predstavljaju kao dio sveopćeg plana kojim bi se ukinulo slobode i temeljna prava naših građanki i građana."

Facebook je naveo i to da je riječ o, "prema njihovim spoznajama", skupinama koje su se proširile diljem interneta te "u pravilu posežu za nasiljem u borbi protiv protuepidemijskih mjera".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!