Ostani doma
Novosti / Svijet

Od međunarodne zajednice

Talibani traže pomoć: 'Bilo koja vrsta humanitarne potpore. Bili bismo zahvalni. Mi nismo teroristi i donijeli smo mir'

Talibani traže pomoć: 'Bilo koja vrsta humanitarne potpore. Bili bismo zahvalni. Mi nismo teroristi i donijeli smo mir'
Ilustracija/AP

Pokrajinski glasnogovornik Matiula Ruhani rekao je da bi pomoć mogla biti u obliku ulaganja, projekata obnove...

Glasnogovornik talibana u gradu Kunduzu na sjeveru Afganistana pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača pružanje pomoći zemlji, naglasivši da islamistički militanti nisu teroristi.

Pokrajinski glasnogovornik Matiula Ruhani rekao je da bi pomoć mogla biti u obliku ulaganja, projekata obnove "ili bilo koje vrste humanitarne potpore vladi ili građanima Afganistana", rekao je za dpa u Kunduzu, u zahtjevu upućenom "cijeloj međunarodnoj zajednici, uključujući Njemačku".

Vezana vijest

Akhundzada, Baradar

Talibani bi "itekako pozdravili" pomoć, rekao je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Talibani su 8. kolovoza zauzeli Kunduz, u jednom od niza brzih prodora zahvaljujući kojima je skupina preuzela kontrolu nad cijelom zemljom.

Posljednji američki vojnici napustili su Afganistan potkraj kolovoza, označavajući kraj vojne misije koja je trajala gotovo dva desetljeća.

Ruhani je kritizirao međunarodnu zajednicu jer je podupirala ono što je opisao kao "korumpiranu vladu" u Afganistanu u posljednjih 20 godina, ali je zaustavila njezinu pomoć kada su talibani došli na vlast.

Talibani su donijeli mir Afganistanu, rekao je i dodao: "Mi nismo teroristi".

Vlade širom svijeta procjenjuju na koji će se način najbolje nositi s talibanima, imajući na umu izvješća o njihovu kršenju ljudskih prava, a istodobno su usredotočene i na ublažavanje sve teže humanitarne katastrofe u zemlji.

Za vrijeme talibanske vladavine između 1996. i 2001. godine, militantna skupina provodila je strogi islamistički način života i ženama potpuno zabranila rad i obrazovanje izvan kuće.

Ruhani je odbio komentirati kontroverznu politiku talibana prema ženama, uputivši novinare na prijelaznu vladu u Kabulu.

Ruhani je rekao samo da talibani jednako cijene sve građane, žene i muškarce.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!