Ostani doma
Novosti / Svijet

bit će još gore

Strašne patnje trudnica u zemlji talibana: 'Bilo je užasno. Nisam dobila lijek, hranu...' Babica na porodu svijetli s mobitelom, struje nema

Strašne patnje trudnica u zemlji talibana: 'Bilo je užasno. Nisam dobila lijek, hranu...' Babica na porodu svijetli s mobitelom, struje nema
Shutterstock, ilustracija

Temperature su prelazile 43 stupnja Celzija, no nestajalo je struje, klime nema...

Žene su znale da će upravo njima biti najteže pod vlašću talibana, a strašne priče koje izlaze na vidjelo svjedoče o njihovim patnjama.

Rabia je rodila svoje treće dijete u maloj bolnici u provincije Nangarhar na istoku Afganistana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„No, ovo iskustvo je potpuno drugačije. Bilo je užasno“, ispričala je.

U bolnici nije dobila nikakvo sredstvo protiv bolova, lijekove ni hranu. Temperature su prelazile 43 stupnja Celzija, no nestajalo je struje, a goriva za rad generatora isto nije bilo.

Rabijina primalja Abida je neumorno radila u mraku, a novorođenčad je dolazila na svijet uz svjetlo od mobitela.

„To je bilo jedno od najgorih iskustava ikad u mom poslu. Bilo je bolno gledati sve to. Ali to je naša priča, svakog dana i noći otkad su talibani preuzeli vlast“, ispričala je Abida za BBC.

No, Rabia je bila jedna od sretnica jer je preživjela porod. Afganistan ima jednu od najvećih stopa smrtnosti na svijetu kad je riječ o majkama i dojenčadi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na 100 tisuća porođaja umire 638 žena.

Vezana vijest

prosvjed, afganistan

"Primarne zdravstvene ustanove diljem Afganistana propadaju... Stopa smrtnosti majki, smrtnosti djece će se povećati, nažalost", kaže dr. Wahid Majrooh, šef javnog zdravstva, koji je jedini ministar koji je ostao na dužnosti od pada Kabula prošlog mjeseca. Obećao je da će se boriti za zdravlje Afganistanaca, ali suočava se s teškom bitkom.

Pomoć iz inozemstva, nakon povlačenja stranih trupa, stiže na kapaljku, a pristup namirnicama i lijekovima za reproduktivno zdravlje žena vrlo otežan.

U Abidinoj jedinici za rađanje, zamrzavanje sredstava znači katastrofu. Nema novca za gorivo.

"Prije samo nekoliko noći jedna je majka bila blizu poroda i hitno je zatražila hitnu pomoć jer ju je previše boljelo. Morali smo joj reći da pronađe taksi, ali nijedan nije bio dostupan. Kad je napokon uspjela pronaći auto, bilo je prekasno - rodila je u autu i nekoliko sati padala u nesvijest zbog silnih bolova i velike vrućine. Nismo mislili da će preživjeti. Beba je također bila u po život opasnom stanju, a mi nismo imali ništa da im pomognemo", kaže Abida.

Na sreću, i žena i njezina kći su preživjele.

No, veću zabrinutost izazivaju izvještaji da se bolnicama i klinikama naređuje da se samo žensko osoblje može brinuti za pacijentice. Jedna babica, koja želi ostati anonimna, izjavila je za BBC da su talibani pretukli muškog liječnika jer se sam pobrinuo za ženu.

Kaže da, u svom medicinskom centru na istoku zemlje, "ako ženu ne može pregledati liječnica, liječniku je to dozvoljeno samo uz prisustvo još dvije ili više drugih osoba".

Ženama je također naređeno da ne napuštaju svoje domove bez supruga ili muškog rođaka.

"Moj muž je siromašan čovjek koji radi kako bi prehranio našu djecu, pa zašto bih ga tražila da sa mnom ode u dom zdravlja?" kaže Zarmina, koja je trudna pet mjeseci, u provinciji Nangarhar.

Vezana vijest

Afganistan

Abida kaže da zahtjev za muškim pratiteljem znači da čak i sa primaljama i klinikom s nedostatnim sredstvima mnoge žene poput Zarmine ne mogu doći na važne preglede. Isto tako, mnoge zdravstvene radnice ne mogu ići na posao.

WHO je procijenio da na 10.000 Afganistanaca ima 4,6 liječnika, medicinskih sestara i primalja - gotovo pet puta ispod onoga što smatra minimalnim pragom. Ta će brojka sada vjerojatno biti i niža, s obzirom na to da su mnogi prestali raditi ili su pobjegli iz zemlje od kako su talibani preuzeli vlast.

No i prije njihova povratka, prema podacima Svjetske banke, oko 54,5% afganistanskog stanovništva živjelo je ispod nacionalne granice siromaštva.

"Prije nego što su talibani došli na vlast, zdravstvena klinika dijagnosticirala mi je pothranjenost i anemiju dok sam bila trudna", kaže Lina (28) koja živi u malom selu u provinciji Herat. Nakon što su talibani preuzeli vlast, njezin suprug - pastir - ostao je bez posla.

S malo novca i strahom od talibana, Lina nije ponovno posjetila kliniku sve dok joj nije puknuo vodenjak.

"Moj me je suprug tamo odveo na magarcu. Babica me je uspjela poroditi iako je moje dijete imalo nisku porođajnu težinu", kaže ona. Lina ostaje kod kuće u jako lošem stanju, bez prihoda, ne zna kako će prehraniti svoju bebu.

Mnogi Afganistanci strahuju da se zdravstvena kriza u zemlji produbljuje do točke s kojem nema povratka, a neki od najugroženijih - trudnice, novopečene majke i mala djeca - snose najveći teret.

"Situacija se pogoršava svakim danom. Nitko ne zna što će biti s nama", kaže Abida, koja svoj posao primalje i dalje radi ali s osjećajem beznađa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!