Ostani doma
Novosti / Svijet

odgovor iz beograda

Vučić poručio da na Milanovićeve plitke i niske uvrede neće odgovarati uvredama: 'On je izbor građana Hrvatske i time njihova slika i prilika'

Vučić poručio da na Milanovićeve plitke i niske uvrede neće odgovarati uvredama: 'On je izbor građana Hrvatske i time njihova slika i prilika'
Jurica Galoić/PIXSELL, Dejan Rakita/PIXSELL

Vučić je ocijenio da Milanoviću smeta to što će Srbija ove godine preteći Hrvatsku po ukupnom iznosu BDP-a, i to za 300 do 600 milijuna eura razlike

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak, reagirajući na ocjene hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o poziciji Srbije u procesu eurointegracija, da na Milanovićeve "plitke i niske uvrede" neće odgovarati uvredama, te da će nastaviti iskazivati poštovanje prema hrvatskoj državi.

Vučić je, na pitanje o izjavi hrvatskog šefa države u New Yorku da je upravo Vučić ratni huškač iz 90-ih i prava prepreka Srbiji da uđe u Europsku uniju, rekao kako "razumije Milanovića, koji je veliki i iskreni prijatelj Srbije i čezne da je vidi u EU".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smetam mu ja, ali i taj problem ćemo riješti da Milanoviću bude mnogo lakše, rekao je Vučić novinarima poslije današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u povodu krize na sjeveru Kosova.

Vučić je ocijenio da Milanoviću smeta to što će Srbija ove godine preteći Hrvatsku po ukupnom iznosu BDP-a, i to "za 300 do 600 milijuna eura razlike".

„A nekada su imali 15 milijardi eura prednosti u odnosu na Srbiju“, ustvrdio je je Vučić i poručio kako na Milanovićeve „niske i plitke uvrede“ neće odgovarati uvredama, već iskazivanje poštivanja prema hrvarskoj državi, ali sa željom da "srpska država bude uspješnija u ekonomiji".

„Ali da ga vrijeđam (Milanovića) ne pada mi ni na pamet - on je izbor građana Hrvatske i time njihova slika i prilika, tako da mi ne pada na pamet da ja taj narod da vrijeđam“, ponovio je Vučić.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u New Yorku kako je za Hrvatsku najvažnije pitanje što će biti s Europskom unijom u idućih 10 godina, a govoreći o Srbiji, ocijenio da je "najteža stvar" to što je predsjednik Aleksandar Vučić "bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih", što smatra preprekom za pristupanje Srbije Uniji.

Vezana vijest

Aleksandar Vulin

Milanović je ocijenio i da Srbija "nema snažnu namjeru" da uđe u EU, dok se, po njegovom mišljenju, Sjeverna Makedonija i Albanija "snažno trude i bore". 

Beograd traži povlačenje kosovske policije sa sjevera, Vučić ljut na Zapad i EU

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da je odbacio prijedlog zemalja tzv. Kvinte i Europske unije o kompromisnom rješenju za  krizu na sjeveru Kosova, naglasivši kako je "sit politike svršenog čina" i da Beograd traži povlačenje policije sa sjevera Kosova.

"To je rješenje kojim bi oni zaboravili 70 posto onoga što su namjeravali raditi Albanci na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20-30 posto mjera. Dobio sam za odbijanje suglasnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina. Ne možete tako razgovarati sa Srbijom", rekao je Vučić novinarima poslije sjednice Vijeća.

Postrojbe kosovske specijalne policije ROSU u ponedjeljak su raspoređene u blizini dva prijelaza na sjeveru Kosova - Jarinja i Brnjaka - gdje osiguravaju primjenu uredbe vlasti u Prištini da se izdaju privremene tablice na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na kosovski teritoriji sa srpskim tablicama.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da „uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije“.

Priština drži da je ta akcija legitimna, te da je odluka donesena "u dogovoru s međunarodnim partnerima", dok Beograd inzistira da je akcija jednostrana i mimo potpisanih sporazuma, ali priznaje da je rok iz sporazuma o tablicama od 2016. godine istekao 15. rujna.

Situacija na prijelazima danas je mirna, promet je obustavljen, nasuprot policijskim postrojbama su desetine građana, ali incidenata nema, javljaju reporteri beogradskih medija s terena.

Vučić je danas novinarima rekao kako će Srbija "nastaviti inzistirati na očuvanju mira, stabilnosti" i "neće prihvatiti ugrožavanje sigurnosti srpskog stanovništa", naglasivši da je u fokusu primjena Briselskog sporazuma.

On je naglasio da će "kako god da se riješi" aktualna kriza biti prevladana "bez ponižavanja Srbije".

Vezana vijest

Zoran Milanović

"Ja sam taj koji je odbio, ne dajem pristanak na bezobrazluk, podršku za kriminal i za ponižavanje Srbije", rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd traži od EU-a "da odgovori postoji li i dalje Briselski sporazum".

Vijeće je poslije današnje sjednice zatražilo povlačenje svih snaga sa sjevera Kosova i povratak na ranije stanje, kako bi se potom obje strane vratile nastavku pregovora u Bruxellesu.

Srbija je spremna nastaviti dijalog, ali neće prihvatati nametanje jednostranih odluka Prištine, istaknuo je Vučić.

Sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, postignut je u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU-a i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, a 19. travnja 2013. potpisali su ga ondašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaci.

Sporazumom je bilo predviđeno osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu koja je trebala biti formirana nakon lokalnih  izbora 3. studenog 2013. godine, što do danas nije učinjeno uz protivljenje kosovskih vlasti i tvrdnje da bi to bio "entitet s izvršnim ovlastima", nalik Republici Srpskoj unutar BiH. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!