Ostani doma
Novosti / Svijet

Pripazite na djecu

Dječačić završio na operacijskom stolu zbog fore s Tik Toka: 'Jack ima sreću što je živ'

Dječačić završio na operacijskom stolu zbog fore s Tik Toka: 'Jack ima sreću što je živ'
Facebook/ Carolann McGeoch

Jackova majka Carolann McGeoch sada želi upozoriti roditelje na potencijalne opasnosti.

Jack Mason iz Stirlinga morao je na operaciju kako bi mu liječnici uklonili slijepo crijevo, tanko crijevo i 30 cm debelog crijeva nakon što je progutao više sićušnih magneta.

Devetogodišnjak je na Tik Toku vidio snimke u kojem djeca stavljaju takve magnete u usta da izgledaju poput piercinga. Kuglice su mu se spojile unutar tijela te su uzrokovale začepljenje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jackova majka Carolann McGeoch sada želi upozoriti roditelje na potencijalne opasnosti. Kaže kako roditelji trebaju te magnete baciti u kantu za smeće jer je njezin sin pušten iz bolnice kako bi započeo dug oporavak, piše BBC.

Vezana vijest

Tik Tok i djeca

Jack je odveden u bolnicu 7. rujna s bolovima u trbuhu i povraćanjem. Nakon ultrazvuka, medicinsko osoblje brzo ga je kolima hitne pomoći poslalo u Kraljevsku dječju bolnicu u Glasgowu gdje su RTG snimke pokazale da nešto blokira Jackovo crijevo. Carolann je rekla kako je brzo otkriveno da je blokada zbirka sićušnih magneta.

Jack je priznao da je kuglice progutao, a liječnici su objasnili Carolannu da će ga morati operirati jer moraju ukloniti magnete i oštećeno tkivo. 

"Objašnjeno mi je da bi šteta koju ovi magneti mogu uzrokovati mogla biti toliko ekstremna da se možda neće izvući", rekla je.

Vezana vijest

Tik Tok

"Kroz suze morala sam tada potpisati dopuštenje za operaciju." 

Operacija je trajala četiri sata, a Jack je izgubio slijepo crijevo, tanko crijevo i značajan dio debelog crijeva. Nakon osam dana, pušten je kući, a njegova majka želi upozoriti sve roditelje na ovu opasnost. Iako nema Tik Tok profil, svejedno je vidio videa koji se dijele putem platforme. 

"Jack ima sreću što je živ", rekla je Carolann. 

Ranije ove godine takve magnetske kuglice su zabranjene, a prodaju se kao igračke, ukrasni predmeti ili lažni pirsing.

Kada se magneti slučajno progutaju, mali ležajevi s magnetskom kuglom spojeni su u crijevima te tako istiskuju tkivo tako da se prekine dotok krvi.

U Engleskoj je 65 djece zahtijevalo hitnu operaciju nakon gutanja magneta u posljednje tri godine.

Gregor Walker, konzultant pedijatrijski kirurg koji je bio uključen u Jackovu skrb, rekao je: "Vrlo smo zadovoljni Jackovim napretkom od operacije i zahvalan sam svim članovima tima u Kraljevskoj bolnici za djecu u Glasgowu na njihovom kontinuiranom teškom radu."

"Također sam zahvalan Jackovoj majci što je to istaknula na društvenim mrežama. Povećanje svijesti iznimno je važno i ovo je još jedan primjer opasnosti od gutanja magneta, za koje se čini da su se sve češće događale u posljednje dvije godine."

"U našoj bolnici 20 posto djece koja su progutala magnete su zahtijevali zahvat, dok je 10 posto djece zahtijevalo ozbiljnu situaciju", istaknuo je Walker. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!