Ostani doma
Novosti / Svijet

uključivši i dio Jeruzalema

Palestinski predsjednik je Izraelcima dao rok od godinu dana da se maknu iz okupiranih područja

Palestinski predsjednik je Izraelcima dao rok od godinu dana da se maknu iz okupiranih područja
AP IMAGES

Ako to ne učine palestinska vlast više neće priznavati hebrejsku državu u granicama iz 1967. godine

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas danas je u obraćanju Općoj skupštini UN-a dao Izraelu jednogodišnji rok da se povuče s okupiranih palestinskih područja, a u protivnom palestinska vlast više neće priznavati hebrejsku državu u granicama iz 1967. godine.

U virtualnom govoru na 76. zasjedanju Opće skupštine iz svog sjedišta u Ramallahu, Abbas je ponovno pozvao glavnog tajnika svjetske organizacije Antonija Guterresa da sazove međunarodnu mirovnu konferenciju.

Vezana vijest

Jeruzalem, Izrael

"Ako ne uspijemo, čemu onda održavati priznanje Izraela?"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Taj zahtjev je upotpunio zahtjevom Izraelu kazavši da Izrael ima godinu dana da se povuče s palestinskih područja okupiranih 1967., uključivo Istočnog Jeruzalema.

"Spremni smo raditi tijekom te godine na razgraničenju i riješiti sva pitanja vezana uz konačni status dviju budućih država, izraelske i palestinske. Ako u tome ne uspijemo, čemu onda održavati priznanje Izraela na osnovi granica iz 1967?", rekao je Abbas.

Osim te prijetnje, kazao je da će se palestinska vlast obratiti Međunarodnom sudu pravde sa zahtjevom da presudi o legalnosti okupacije teritorija palestinske države.

Vezana vijest

Međunarodni mirovni proces o postizanju rješenja dviju država u pat poziciji je već nekoliko godina. Izrael je odmah odbacio zahtjeve palestinskog čelnika.

"On ponovno pokazuje da ne predstavlja ništa. Oni koji istinski podržavaju mir i pregovore ne mašu prijetnjama i mahnitim ultimatumima s podija Ujedinjenih naroda", rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!