Ostani doma
Novosti / Svijet

na općoj skupštini UN-a

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov: 'Pitanje međunarodnog priznanja talibana trenutno nije na stolu'

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov: 'Pitanje međunarodnog priznanja talibana trenutno nije na stolu'
AP IMAGES

Lavrov je tu izjavi dao nakon što su talibani imenovali svog izaslanika u UN-u otvorivši pitanje mjesta Afganistana u toj organizaciji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je rekao da se trenutno ne razmatra međunarodno priznanje afganistanskih talibana.

"Pitanje međunarodnog priznanja talibana u sadašnjem trenutku nije na stolu", rekao je Lavrov na konferenciji za medije održanoj na marginama Opće skupštine UN-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lavrov je tu izjavi dao nakon što su talibani imenovali svog izaslanika u UN-u otvorivši pitanje mjesta Afganistana u toj organizaciji.

Vezana vijest

Talibani

UN će kasnije ove godine riješavati pitanje članstva afganistana

Talibanski ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi u ponedjeljak je imenovao glasnogovornika te islamističke skupine Suhaila Šahina za afganistanskog veleposlanika u UN-u.

Ghulam Isaczai, sadašnji veleposlanik u UN-u koji predstavlja afganistansku vladu koju su talibani svrgnuli, također je zatražio obnovu svoje akreditacije u UN-u.

Rusija je članica deveteročlanog UN-ovog odbora, zajedno s Kinom i SAD-om, koji će kasnije ove godine riješavati suprotstavljena traženja afganistanskog mjesta u UN-u. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je rekao da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedino sredstvo pritiska kojime raspolažu druge zemlje za uspostavu inkluzivne afganistanske vlade i poštivanje prava, posebice žena u Afganistanu.

Kada su talibani posljednji put vladali zemljom od 1996. do 2011. veleposlanik svrgnute afganistanske vlade ostao je predstavnik Afganistana u UN-u jer je odbor za akreditacije odbacio talibanske zahtjeve da preuzmu to mjesto.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!