Ostani doma
Novosti / Svijet

najnoviji rezultati

Izbori u Njemačkoj: SPD utvrđuje vodstvo pred CDU-om, ali predsjednici obiju stranaka tvrde da oni trebaju postati kancelari

Izbori u Njemačkoj: SPD utvrđuje vodstvo pred CDU-om, ali predsjednici obiju stranaka tvrde da oni trebaju postati kancelari
AP IMAGES

Aktualni rezultati pokazuju trend pobjede SPD-a koji trenutno osvaja 25,8 posto glasova dok Unija CDU/CSU ima 24,2 posto

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je učvrstila svoju prednost pred demokršćanskom Unijom CDU/CSU na nedjeljnim parlamentarnim izborima, no obje stranke još uvijek ustraju na preuzimanju sastavljanja nove koalicijske vlade.

Vezana vijest

izbori u Njemačkoj

Prvi službeni rezultati bit će objavljeni kasnije od očekivanog 

"Mislim da prema biračima ne bi bilo fer da formiranje vlade preuzme stranka koja je izgubila osam posto u usporedbi s posljednjim izborima", rekao je kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz tijekom TV rasprave "Berlinski krug" koja se tradicionalno održava nakon parlamentarnih izbora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Scholz je time aludirao na velike gubitke Unije CDU/CSU i činjenicu da su na izborima samo SPD, Zeleni i liberali ostvarili dobitke pa da stoga ove tri stranke trebaju i raspravljati o formiranju koalicije.

Glavni kandidat Unije Armin Laschet istodobno smatra da vladu sastavlja ona stranka koja uspije okupiti većinu bez obzira na to raspolaže li najvećim zastupničkim klubom u Bundestagu.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner ponudio je tijekom iste TV rasprave predstavnici Zelenih Annaleni Baerbock pregovore prije same odluke s kojom od dvije najjače stranke će pregovarati.

U obzir dolaze tzv. Jamajka koalicija između demokršćana, liberala i zelenih i tzv. Semafor koalicija (prema stranačkim bojama) koju bi tvorili liberali i zeleni, ali pod vodstvom socijaldemokrata.

Vezana vijest

KPÖ

Prema aktualnim rezultatima temeljenim na prebrojanim glasovima od 22 sata pokazuje se trend pobjede SPD-a koji trenutno osvaja 25,8 posto glasova. Iza socijaldemokrata slijedi Unija CDU/CSU s 24,2 posto glasova. Stranku Zeleni je prema istoj ekstrapolaciji biralo 14,3, FDP 11,5 te AfD 10,6 posto.

Stranka Ljevica se s pet posto nalazi na rubu izbornog praga i o njezinom ulasku u Bundestag bi mogli odlučivati direktni mandati.

Očekuje se da bi prvi nepotpuni službeni rezultati mogli biti objavljeni kasnije od očekivanog zbog velikog broja birača koji su svoj glas predali poštanskim putem.

Prema procjenama izlaznost je i ove godine bila oko 77 posto slično kao i na posljednjim izborima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!