Ostani doma
Novosti / Svijet

imala moždani udar

Životna drama mlade Slovenke: Imala moždani udar manje od dva tjedna nakon cijepljenja, u životnoj je opasnosti

Životna drama mlade Slovenke: Imala moždani udar manje od dva tjedna nakon cijepljenja, u životnoj je opasnosti
www.pixsell.hr

Portal RTV Slovenije je prvo javio da je preminula, no naknadno su objavili da je "klinički mrtva", ali još uvijek priključena na aparate

Mlada Slovenka u životnoj je opasnosti nakon moždanog udara manje od dva tjedna nakon što je cijepljena protiv covida-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, objavila je u utorak Slovenska televizija, pozivajući se na informacije iz ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra UKC.

RTV Slovenija je prvo javio da je preminula, no naknadno je objavljeno da je "klinički mrtva", ali još uvijek priključena na aparate.

Vezana vijest

covid potvrde

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjećamo, Slovenka s diplomatskom putovnicom, mlada žena i supruga slovenskog diplomata stacioniranog u Bruxellesu umrla je krajem svibnja ove godine, nakon što je primila cjepivo protiv covida-19 koje je razvila tvrtka Johnson&Johnson, kad su članove slovenskih misija i diplomate u Bruxellesu cijepili slovenski infektolozi.

Liječnici u Bruxellesu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici cijepljenja kod vektorskih cjepiva koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

Vezana vijest

Pfizer cjepivo

'Neželjen učinak cjepiva dogodi se u nekoliko slučajeva na milijun'

Više desetaka tisuća Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi. Posebno se kao najpoželjnije tražilo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi  turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.

Slučaj je za Radio Sloveniju komentirala voditeljica savjetodavne skupine slovenske vlade za cijepljenje, infektologinja dr. Bojana Beović.

"Takav neželjen učinak cjepiva dogodi se u nekoliko slučajeva na milijun i ništa takvo nismo očekivali. Nismo imali nekih ozbiljnih upozorenja da bismo to cjepivo morali ograničiti. No ovaj događaj je tako tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku ne bismo više riskirali i ne bismo više upotrebljavali to cjepivo, bez obzira na drukčije mišljenje kako EMA-e, tako brojnih drugih država koje ga upotrebljavaju", zaključila je Beović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!