Ostani doma
Novosti / Svijet

strašne priče

Iz rodilišta u Srbiji nestalo je na tisuće beba: Ovaj čovjek prvi je dokazao da je otet od majke. 'Sad znam čiji sam'

Iz rodilišta u Srbiji nestalo je na tisuće beba: Ovaj čovjek prvi je dokazao da je otet od majke. 'Sad znam čiji sam'
Screenshot Prva TV

Poslije desetljeća sumnji da su se u rodilištima u bivšoj Jugoslaviji krale bebe, jedan slučaj star 40 godina je, čini se, rasvijetljen

Mlađan Radivojević iz Kruševca uspio je dokazati da je prije 40 godina otet u rodilištu Opće bolnice Kruševac.

Prije četiri godine s Udrugom za istinu i pravdu o bebama podnio je kaznenu prijavu da je otet, a u četvrtak se u Kruševcu pojavio s biološkom sestrom i analizom DNA koja to potvrđuje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mlađan je prva osoba za koju je dokazano da je ukraden kao beba iz rodilišta, prenosi B92. Prije 40 godina su ga uzeli od majke u Kruševcu i odnijeli u Aleksinac obitelji Radivojević, koja nije imala djece. 

Nije Mlađan jedini. Sve se događalo sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Prema podacima Udruge za istinu i pravdu o bebama, u Srbiji je u posljednjih 40 godina u rodilištima lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi. Majkama je rečeno da su njihove bebe umrle, iako su imale apgar 10, a nije im bilo dozvoljeno da ih vide nakon smrti. Nijedna od njih nije mogla uzeti dijete kako bi ga pokopala. Svima je rečeno da je to posao bolnice. Sve odreda nisu dobile nikakav dokaz da im je novorođenče umrlo i zbog čega.

Vezana vijest

Rodilište

Roditelji koji se bore da pronađu svoju djecu tvrde da imaju dokaze da su njihove bebe proglašavane mrtvima i preprodavane na crnom tržištu. 

Kao dokaze su dostavljali dokumentaciju ili činjenicu da nisu dobili papire, a pogotovo potvrde o smrti za svoju djecu. U pogrebnim preduzećima nema evidencije da su njihove bebe sahranjene ili kremirane na grobljima, dok za ostalu mrtvorođenčad postoje zapisi. 

Među dokazima su i nepotpuna medicinska dokumentacija u bolnicama i matičnim službama o njihovoj djeci. 

Mlađan je posumnjao na to da je posvojen kada se oženio jer mu se izvod iz matične knjige rođenih nije slagao s podacima roditelja. Sada je uz pomoć analize DNA pronašao svoje biološke roditelje.

"Imam sestru, majku i brata. Znam čiji sam", rekao je Mlađan. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!