Ostani doma
Novosti / Svijet

PANDORINI DOKUMENTI

Procurili tajni dokumenti koji razotkrivaju bogatstvo svjetskih lidera: U njima se spominje i sin ministra Fuchsa

Procurili tajni dokumenti koji razotkrivaju bogatstvo svjetskih lidera: U njima se spominje i sin ministra Fuchsa
Shutterstock/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Robert Anic/Pixsell

Dokumente je istraživalo istraživalo najmanje 650 novinara iz 117 zemalja, predvođenih Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara

U jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata u povijesti, razotkriveno je tajno bogatstvo više od 100 milijardera, svjetskih lidera i više od 300 javnih službenika koje skrivaju u poreznim oazama diljem svijeta, objavio je Guardian.

Pandorini dokumenti, kako ih zovu, točnije oko 12 milijuna dokumenata, mailova, fotografija, zvučnih i video zapisa itd. razotkrivaju tajnu imovinu najutjecajnijih i najmoćnijih ljudi svijeta, nisu ostali imuni ni Hrvati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dokumente je istraživalo najmanje 650 novinara iz 117 zemalja, predvođenih Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ), a proizašli su iz ukupno 14 kompanija za financijske usluge iz zemalja kao što su Cipar, Panama, Belize, Ujedinjeni Arapski Emirati, Singapur i Švicarska. Istraga je trajala 18 mjeseci.

ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 tvrtki, od kojih više od dvije trećine na britanskim Djevičanskim otocima. 

Što je s Hrvatima?

Među imenima su bivši britanski premijer Tony Blair, češki premijer Andrej Babiš, jordanski kralj Abdullah II, vladajuća obitelj Azerbajdžana Alijev, predsjednik Cipra Nicos Anastasiades i brojni drugi.

Zanimljivo je da se ime ruskog predsjednika Vladimira Putina ne spominje nigdje, ali zato se u dokumentima  itekako spominju njegovi najbliži suradnici koji su povezani s kupnjom nekretnina u Monacu. Među njima je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva, pokojni Petr Kolbin - kojega su kritičari zvali 'Putinovim novčanikom' kao i žena s kojom je Putin navodno bio u vezi.

Podaci među ostalim otkrivaju da je jordanski kralj Abdullah II. nagomilao tajno bogatstvo od 70 milijuna dolara u nekretninama po SAD-u i Velikoj Britaniji.

Također pokazuju da su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga zaradili 360.000 eura izbjegavši plaćanje poreza na nekretnine kada su kupili ured u Londonu, tako što su kupili offshore tvrtku koja je bila vlasnik zgrade.

Dokumenti povezuju ruskog predsjednika Vladimira Putina s nekretninama u Monaku i otkrivaju da je češki premijer Andrej Babiš, koji idući tjedan izlazi na izbore, nije prijavio investicijsku offshore kompaniju preko koje je kupio dvije vile na jugu Francuske za 14 milijuna eura.

Među njima su i kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer i indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar.

Unatoč tome što mnoge transakcije nisu ilegalne, razotkrivaju praksu kojoj bogati i moćni očito često priskaču, a to je da osnivaju offshore tvrtke u zemljama koje se gledaju kao porezne oaze. U većini zemalja ti se postupci ne mogu procesuirati, ali je ICIJ usporedio govore političara protiv korupcije s njihovim ulaganjem u porezne oaze. 

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je više puta izjavio da se spreman boriti se protiv korupcije i obvezao državne dužnosnike na transparentnost u vezi njihove imovine. 

Ali "Pandora Papers" otkrivaju da kenijski predsjednik posjeduje zakladu u Panami, a nekoliko članova njegove obitelji više od 30 milijuna dolara na offshore računima. 

U dokumentima se nalazi i ime Rikarda Fuchsa, sina hrvatskog ministra Radovana Fuchsa, koji je 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd. čija je svrha bila objašnjena kao ''posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj''.

Fuchs je novinarima Oštra rekao kako svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o ''projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj zajedno s jednim američkim fondom''. Projekt nije realiziran, a tvrtka je, kako je objasnio Fuchs, 2020. godine ugašena.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!